Yukarı Fırat havzasında koroner arter anomalisi görülme sıklığı - Özbay, Yılmaz; Erdem, Kenan; Yavuzkır, Mustafa; Erdem, Ebru (My University, 2011)
Koroner anjiyografi (KAG) yapılan hastaların %0.6-1.3'ünde koroner arter anomalisi saptanmaktadır. Koroner arter anomalileri genellikle asemp-tomatiktir ve rastlantısal olarak saptanırlar. Bu anomaliler miyokard perfüzyon bozukluğuna yol açarak anjina pektoris, miyokard infarktüsü, kalp yetmezliği ve ani ölüme neden olabilirler. Bu çalışmanın amacı Yukarı Fırat Havzasındaki koroner arter anomali sıklığını belirleyerek ülkemizdeki epidmiyolojik verilere katkıda bulunmaktır.Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği Kateter laboratuarında KAG yapılan 2313'ü (%37.1) kadın, 3924'ü (%62.7) erkek toplam 6237 olgu alındı. Koroner arter anomalisi bulunan olgular temel anatomik sınıflandırma yöntemi kullanılarak guruplara ayrıldı. KAG yapılan 6237 hastada toplam 247 (%3.9) koroner arter anomalili vaka belirlendi. Olguların 48'inde (%0.7) sol ana koroner arter yokluğu, 21'İnde (%0.3) uygun sinüslerden anormal çıkış, 23*ünde (%0.4) normal koroner sinüsler dışında anormal çıkış, 31'inde (%0.5) karşı koroner sinüsten çıkış, 101'inde (%1.6) kas köprüsü, 23'ünde (%0.4) koroner fistül saptandı.Sonuç olarak, koroner arter anomalilerinin nadir görülmesi, bunların anatomik ve klinik özelliklerini gizlemektedir. Klinik olarak önemsiz gibi düşünülen birçok olgu miyokardiyal iskemi, azalmış yaşam süresi hatta gelişebilecek ani ölüm riski ile birlikte olabilir. Bu konu hakkındaki bilgilerimiz arttıkça, koroner arter anomalilerinin klinik önemi ve sonuçları daha da netleşecektir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp