DARENDE'DEKİ KÜLTÜR VARLIKLARININ ÇAĞDAŞ SERAMİK SANATINA UYARLANMASI - AYTEKİN, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2012)
Darende, tarih içerisinde ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber Hititlere kadar uzanan geçmişi, coğrafi ve jeopolitik yapısıyla daima önemli bir konuma sahip olmuş bir ilçedir. Ticaret yollarının geçtiği sarp kayalıkların Tohma ırmağı tarafından derin kanyonlara dönüştürüldüğü fiziki yapısı ve doğal güzellikleriyle daima ilgi odağı olmuş tarih boyunca gündemde kalmayı başarmış önemini yitirmemiştir. Bölgedeki siyasi çekişmelerle sürekli el değiştirmiş çeşitli devlet ve beyliklerin egemenliği altında kalmıştır. Bu tarihi süreç bölgeye önemli bir konum ve kültürel zenginlik katmış birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.Bu çalışmanın amacı: insanlığın ilk ortaya çıkışından bugüne kadar gelen, değişik biçimlerde yüzyıllar boyunca kullanılan seramikle, Darende tarihini kültürel zenginliklerini doğal güzelliklerini bir araya getirmek, gelecek nesillere tanıtmak farklı form ve yüzeylerde oluşturulan tasarımlarla bölgedeki kültürel çeşitliliğe mimari yapıya ilgi uyandırmak, geçmişle geleceğin sentezini yapmaktır.Anahtar Kelimeler: Darende, Kültür, Mimari, Çağdaş Seramik Sanatı, Malatya

Darende always becomes very important district whose history extends to Hittite with its geographical and geopolitical feature.With its physical features and natural beaties on which there are trade routes, very step rocks which are turned to deep canyons by Tohma River,it always becomes interesting point ,achieves to stay on agenda and does not lose its importance. İt changes owners with political contradictions and it stays under the dominance of different governments and principalities.This historical process adds important location and cultural wealthiness and helps being landlord to a lot of different cultures.The aim of this study:Bringing together Ceramic which comes from the first person?s appearing till today and Darende?s history ,cultural wealthiness ,natural beatyies,introducing future generations,paying attention to cultural variety,architectural feature in this district with concepts which form on different shapes and surfaces,doing synthesis of past and future.Key Words: Darende, Culture, Architecture, Contemporary Ceramic Art, Malatya
Contemporary ceramic art of adapting in Darende culteral riches
Keywords: Sanat Tarihi