DETECTING THE NEGATIVE EFFECTS OF WIRELESS SENSORS ON HUMAN HEALTH IN INDOOR ENVIRONMENT - ISMAIL, SHAYDA KHUDHUR (Fırat Üniveristesi, 2017)
İnsanlar daha çok kapalı alanlarda yaşama bağlıolmaktadır ve dışarıda daha az enerji harcamakta. Bundan dolayı, iç mekanların hava kontrolu ve iç mekan yaşamını daha makul ve sağlam hale getirmesi son derece yükselmektedır. Bu tezde, hem büyük hem de karmaşık ortamların hava kirliliğini tespit edebilen ve tehlikeli durumlar olduğunda uyarı veren esnek bir kablosuz sistem önerilmiştir. Tezde önerilen sistem, bir odanın veya kapalı bir alanın hava kalitesini CO gazı, toz, sıcaklık ve nem gibi parametrelerle ölçmektedir. Bu işlem, Kablosuz sensör ağın, sensör, ağ ve uygulama seviyelerinde yapılmaktadır. Önerilen sistem ortamdan ölçümleri yaparak, değerlendirmek üzere bir PC'ye göndermektedir. Bunun sonucunda elde edilen verilerden hava kalitesi belirlenerek bir uyarı oluşturulur. Sistem 10x10 m2 lik kapalı bir ortamda online olarak denenmiştir. Elde edilen sonuçlar PC'de gözlemlenmiş ve ortamın hava kalitesi hakkında bilgi elde edilmiştir.

Humans are more bound by indoor living and invest less energy outside. Accordingly, it has become a matter of critical importance to check that the air quality inside is more reasonable and solid. In this thesis, a proposal has been introduced for a flexible wireless system which is capable of detecting pollution in the air and warning us in case of dangerous situations, both in large and complex environments. Therefore, this system measures pollution in the air in a room or indoor environment, such as CO gas, dust, temperature and humidity at certain levels. It is done on the sensor level, Network level and Application level of Wireless Sensor Network. The proposed system sends measurements from the environment to a PC for evaluation. As a result, a warning is generated by determining the air quality from the data obtained. The system has been tried online in a closed environment of 10x10 m2. Obtained results were observed on PC and information about the air quality of the environment was obtained.
Kapalı ortamda insan sağlığı için negatif etkilerin kablosuz sensör ağlarıyla tespiti
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol