AISI D6 SOĞUK İŞ TAKIM ÇELİĞİNİN TORNALANMASINDA TAKIM AŞINMASI VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ - PARLAK, NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Artan ihtiyaçlar, ekonomik rekabetler ve teknolojik gelişmeler yeni araştırmaların yapılmasını gerekli kılmaktadır. Yeni teknolojik malzemelerin elde edilmesinde son yıllarda oldukça fazla araştırmalar yapılmakta olup, bu malzemelerin işlenmesi araştırmaların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu malzemelerden biri de soğuk iş takım çelikleridir. Soğuk iş takım çeliklerinin kullanımları oldukça yaygındır. Aşınma dayanımları ve tokluk özelliklerinden dolayı kalıp veya takım malzemesi olarak tercih edilirler.Bu çalışmada ısıl işlem sonrası sertliği 62 HRc olan AISI D6 soğuk iş takım çeliği torna tezgahında işlenmiştir. Çalışmada Kübik Bor Nitrür (CBN) kesici takım uçlar kullanılmış ve farklı kesme parametrelerinde (kesme hızı, ilerleme ve talaş derinliği) deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda kesme parametrelerinin takım ömrü ve yüzey pürüzlülüğüne etkileri incelenmiş, takım ömrünün ve yüzey pürüzlülüğünün matematiksel modelleri elde edilmiştir. Bu inceleme neticesinde kesme hızının, ilerlemenin ve talaş derinliğinin artmasıyla takım ömrünün hızlı bir şekilde düştüğü görülmüştür. Ayrıca kesme hızının artması yüzey pürüzlülüğünü azaltmış buna karşılık ilerleme ve talaş derinliğinin artması yüzey pürüzlülüğünü artırmıştır. Yüzey pürüzlülüğüne kesme hızının ve talaş derinliğinin etkisi ilerlemeye göre daha az seviyede olmuştur.Anahtar kelimeler: Takım aşınması, Yüzey pürüzlülüğü, AISI D6, Tornalama.

Economic rivalries and technological developments lead to be made a new research. Recently more researches have been done to obtain new technological materials machinability of these materials constitute an important part of these researches. One of these materials is cold work tool steels. Use of cold work tool steel is very common. They are preferred as a mold or tool materials because of its abrasion resistance and toughness properties.In this study, after the heat treatment AISI D6 cold work tool steel with hardness 62 HRc machined in lathe. In the study, Cubic Boron Nitride (CBN) cutting tools used and the experiments have been performed under different cutting parameters (cutting speed, feed and cutting depth). In these experiments, effect of cutting parameters on the tool life and on surface roughness were observed, and finally the mathematical models of tool life and surface roughness were obtained. As a result of the research, it was also observed that while cutting speed, feed rate and depth of cut are increasing, the tool life time is decreasing rapidly. Also, the increase of cutting speed reduced the surface roughness . On the other hand, the increase of feed rate and depth of cut raised the surface roughness. The effect of cutting speed and depth of cut on surface roughness was less than feed rate.Key words: Tool wear, Surface roughness, AISI D6, Turning.
Investigation of tool wear and surface roughness in turning of cold work steel aisi d6
Keywords: Makine Mühendisliği