Ventilatör İlişkili Pnömoni Hastalarından İzole Edilen Mikroorganizmaların Antimikrobiyal Duyarlılıkları - Toksöz, Veysel; Yılmaz, Mustafa (My University, 2019)
Amaç: Ventilatör ilişkili pnömoni(VİP), invaziv mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda gelişen ve yoğun bakımünitelerinde sık karşılaşılan, mortalite oranı yüksek hastane enfeksiyonudur. Klinik olarak ventilatör ilişkili pnömonitanısı almış hastalarda solunum yolu materyalinde üreyen bakteriler ve antibiyotiklere duyarlılıklarını belirlemeyiamaçladık.Yöntemler: Çalışmada, yoğun bakım ünitelerinde klinik olarak ventilatör ilişkili pnömoni tanısı konulan 50 hastadanalınan endotrakeal aspirat (ETA) örnekleri %5 koyun kanlı agar (Oxoid, Hampshire, ENGLAND) ve “Eosin MethyleneBlue” (EMB) (Oxoid, Hampshire, ENGLAND) agarına ekildi. Plaklar 37°C’de 18-24 saat inkübe edildi; saf kültür halinde?100 000 cfu/ml üreyen plaklar çalışmaya dahil edildi. İzole edilen etkenlerin tanımlanması ve antimikrobiyalduyarlılıkları konvansiyonel yöntemler ve Phoenix Diagnostic System (Sparks, MD, USA) sistemi ile araştırılmıştır.Bulgular: Ventilatör ilişkili pnömoni olgularında; Acinetobacter baumannii (A. baumannii) %42, Klebsiellapneumoniae(K.pneumoniae) %26, Pseudomonas aeruginosa(P.aeruginosa) %20, Serratia marcescens(S.marcescens)%4, %2’şer oranlarla da Streptococcus pneumoniae(S.pneumoiae), Enterobacter spp, Staphylococcus aureus(S.aureus)ve Stenotrophomonas maltophilia(S.maltophilia) izole edilmiştir. A. baumannii izolatlarının 42’sinin hepsinin (%100)seftazidim, imipenem, meropenem, piperasilin-tazobaktam ve sefepime duyarlı olmadığı saptanmıştır. K.pneumoniaeizolatlarında gentamisin duyarlılığı %85, trimetoprim-sulfametaksazol duyarlılığı %62 olarak saptanmıştır.P.aeruginosa izolatlarında ise piperasilin-tazobaktam’a %10 oranında duyarlılık tespit edilmiştir.Sonuç: Ampirik tedavide kullanılacak antibiyotiklerin ünitenin mikrobiyolojik flora ve antibiyotik duyarlılığına göreyönlendirilmesi, etken izolasyonu sonrasında ise; tedavinin antibiyotik duyarlılık sonucuna göre dar spektrumluantibiyotiklerle modifiye edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Yoğun Bakım; Tıp; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi