BORAZİN VE BAZI BORAZİN TÜREVLERİNİN SENTEZİ - GÖRGÜLÜ, A.ORHAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Borazin, borun azot ile yaptığı halkalı yapıya sahip bir bileşiktir. Bor ile azot arasında konjüge çift bağ vardır. Bu bakımdan benzenin inorganik analoğudur. Fiziksel ve yapısal özellikleri benzene benzer, ancak kimyasal olarak daha aktfdir. Borazinler, teknolojik önemi olan BN (bor nitrür)' e geçiş bileşiği olarak, seramik ve fiber optik yapımında kullanılan önemli bir bileşik grubudur., dünya bor rezervlerinin yaklaşık % 60' inin Türkiye' de bulunması bor ve bor bileşikleri üzerindeki çalışmaların yoğunlaştırılmasını gerektirmektedir. Yapılan bu çalışmada literatürde yer alan borazin elde etme metotları dikkate alınarak borazin (B3N3H6) sentezlendi. Ayrıca B-trikloroborazin (B3CI3N3H3) ve N-trimetilborazin [B3N3(CH3 )3H3] elde edildi. Reaksiyon sonucu oluşan örünler İR ve elementel analiz teknikleri kullanılarak karakterize edildi. Anahtar Kelimeler : Borazinler, B-trikloroborazin, N-trimetilborazin

Borazines is a compound that boron combines with nitrogen as ring system. There are conjugative double bound between boron and nitrogen. Thus, borazine, the inorganic analogue of benzene, is similar in physical properties and structure but chemically much more reactive the prototype of aromatic system. Borazines are used as the transition compound to BN, which has technologic important, and in the producing of ceramic and fiber optic. Türkiye has approximately 60 % of boron reserved of the World. For these reason. The studies on the boron and boron compounds must be increased. In this study, borazine (B3N3H6) was synthesized according to litarature procedures. In additon, B-trichloroborazine (B3CI3N3H3) and N-trimethylborazine [B3N3(CH3 )3H3] were obtained. Reaction products were characterized by using IR and elementel analysis techniques. Key Words : Borazine. B-trichloroborazine, N- trimethylborazine
The synthesis of some borazines and derivaties
Keywords: Kimya; Chemistry