Atizinden atalar izine Berendi Köyü (Tarihi, gelenek-görenekleri, masalları, efsaneleri, inançları, oyunları ve dil özellikleri) - Yıldırım, Ali; Yıldırım, Ünal (My University, 2020)
Binlerce yıllık birikimin ürünü olan kültür, toplumların zihinlerinde derin izler bırakarak nesilden nesle aktarıla gelmiştir. Bu aktarım serüveninde kaynağı insan olan kültür, toplumların yaşantısıyla birlikte değişim ve dönüşüme uğramaktadır. Bu süreçte değerlerin kaybolmaması adına UNESCO, dünya çapında "Somut Olmayan Kültürel Miras"lara sahip çıkma faaliyetlerine başlamıştır. Bu bağlamda Türkiye'de de bazı halk bilimci akademisyenlerin başkanlığında kültürel değerlerin canlandırılması ve kayıt altına alınması çalışmaları sürdürülmektedir. Uzun bir tarihi geçmişi olan Berendi, yarı göçebe hayat tarzını uzun süre devam ettiren, köklü bir kültürel mirasa sahip bir Orta Anadolu köyüdür. Bu köyde atalarımızın yüzlerce yıllık hayat tarzı, son kırk elli yıllık süreçte tamamen değişmiştir. Bizim için hazine niteliğinde olan atalarımızın hayata bakışı, olaylara karşı tavrı, tepkileri ve bunları ifade etme tarzları, günlük hayat sahnemizden çekilip gitmektedir. İşte bu çalışma, söz konusu maddi ve manevi değerlerimizin kayıt altına alınma çabasıdır. Kitabın adındaki Atizi, Berendi köyünde bir derenin adı olup iki ayrı yerinde antik dönemde, yerdeki kayalara oyulmuş at izleri mevcuttur. Muhtemelen eski kervan yollarından birinin güzergahıdır.
Kitap - Çok Yazarlı Kitap
Keywords: Fırat Üniversitesi Kütüphanesi; Fırat Üniversitesi Kütüphanesi; Berendi köyü; Masallar; Efsaneler; Oyunlar; Dil özellikleri