EKSTRÜZYON KALIBI İMALI VE DÜŞÜK SICAKLIKLARDA ERGİYEN METALLERİN EKSTRÜZYONUNDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLERİN ARAŞTIRILMASI - KARTAL, CAFER SADIK (Fırat Üniveristesi, 1991)
Düşük sıcaklıkl sırda ergiyen metallerin üretiminde ekstrüzyoaun önemli bir yeri vardır. 3u üretim yöntemleri de çok çeşitlidir. Boruların, ilaç tüplerinin ve çeşitli makina parçalarının üretimi ekstrüzyonla yapılmaktadır. Bu çalışmada, atelyemizin imkânları ölçüsünde boru kalıbı yapılmıştır. Bu kalıpta yapılan deneylerde kurşun malzeme kullanılmıştır. Kurşun boruların üretimine etki eden faktörlerden sıcaklık, matris giriş açısı, matris geçiş uzun luğu, boru et kalınlığı ve yağlayıcı cinsi gibi etkenler in celenmiştir. Birinci bölümde, kurşunun ekstrüzyonunda geçmişten günümüze kadar olan çalışmalar anlatılmıştır.İkinci bölümde ekstrüzyon yöntemleri, ekstrüzyonda kullanılan presler, yağ layıcılar, kalıp malzemeleri ve ekstrüzyonua avantajları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ekstrüzyona etki eden faktör lerden sıcaklık ve basıncın etkileri anlatılmıştır. Dördün cü bölümde, ekstrüzyonda boru imalatı ve kurşunun ekstrüz- yondaki yeri izah edilmiştir. Beşinci bölümde, ekstrüzyonda oluşan hatalar ve önleme çareleri incelenmiştir. Altıncı bölümde, deney setinin tanıtılması, deneyin yapılışı anlatılmıştır. Son bölümde ise yapılan deneylerin sonucu değerlendirilmiştir. m

Extrusion has an important place in the production of materials with low melting paint. These production pro cesses have various methods- Pipes, medicine tubes and ??- several kinds of machine parts are produced "by extrusion process. In this study, an extrusion die was made at our laboratories. At the experiments which held with this die, lead was used as material. Effects that dominate to the production of lead pipes like temperature, die inlet angle, length of transition part, pipe thickness and lubricant type were studied. In the first chapter, a general survey of the studies that made in the past was made. Second chapter dealt with the current extrusion processes, presses used at extrusion lubricants, die materials and advantages of extrusion. Effects of temperature and pressure, which are the main factors that affect the extrusion, were explained in the third factor. In the forth chapter, pipe production with extrusion and the importantce of lead in the process were examined. In the fifth chapter, possible errors in extrusion and solution methods were investigated. Sixth chapter contains the preparations of the experiments, experiment die and the application of the experiments. The conclusion and the evaluation of the experiments are in the last-, seventh section. X.T
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering