Normal ve diabetik rat karaciğer dokusunda prüvat kinazın bazı kinetik özelliklerinin karşılaştırılması - Yılmaz, Seval (My University, 2003)
Wistar-Albino cinsi erkek ratlara tek doz streptozocin (60 mg/kg) intraperitoneal verilerek diabetes mellitus oluşturulmuştur. Normal ve streptozosin etkisi ile diabet oluşturulan rat karaciğer dokusunda pirüvat kinaz enziminin kinetik özellikleri araştırılmıştır. Normal rat karaciğer doku pirüvat kirazının inkübasyon zamanı 15 dakika, optimum pH'sı 8; diabetik rat karaciğer doku pirüvat kinazmın inkübasyon zamanı 10 dakika, optimum pH'sı 7 olarak bulunmuştur. Magnezyum klorür ve potasyum klorür, normal ve diabetik rat karaciğer dokusunu aktive etmiştir. Enzim substrat olan fosfoenolpirüvat fruktoz l ,6 difosfat yokluğunda sigmoidal eğri gösterirken, fruktoz 1,6 difosfat varlığında eğri hiperbolik Michaelis-Menten kinetiğine dönüşmektedir. Pirüvat kinazmın fosfoenolpirüvat için Km değerinin normal ve diabetik karaciğer dokusunda farklılıklar gösterdiği ve fruktoz 1,6 difosfatın Km değerini düşürdüğü tespit edilmiş olup diabetik karaciğer dokusunda enzimin fosfoenolpirüvata ilgisinin azaldığı saptanmıştır.
Keywords: Kinetik; enzim aktivitesi; diyabet; sıçan; karaciğer; magnezyum klorür; potasyum klorür; pirüvat kinaz