Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan gebelerde anemi prevalansı ve gebelerin anemi konusundaki bilgi, tutum ve davranışları - Polat, S. Aytaç; Ozan, A. Tevfik; Açık, Yasemin; Güngör, Yüksel (My University, 2001)
Bu araştırma; Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan gebelerdeki anemi prevalansını tespit etmek ve gebelerin anemi konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını öğrenmek amacıyla yapılmış kesitsel bir araştırmadır. Saha çalışması Mart-Nisan 2001 tarihlerinde yapılan araştırmanın verileri, bir anket formu kullanılarak toplanmış ve Sağlık Ocağının Gebe İzleme Fişleri'nde kayıtlı olan 123 gebenin tümü araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışmaya alınan gebelerin yaş ortalamaları 26.1 yıl olup; %39.3'ünün 20-24 yaş grubunda, %50.9'unun ilkokul mezunu ve %94.6'sımn ev hanımı olduğu, %15.2'sinin herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı ve %59.8'inin aylık gelirinin 200 milyon liranın altında olduğu belirlenmiştir. Gebelerin %43.8'inin hemoglobini llg/dl ve bu değerin altındadır. Anemisi olan gebelerin %65.3'ü gebeliğinin 3. trimesterinde, %40.8'i ise ikinci gebeliğindedir. Gebelerin %71.4'ü, yemeklerden sonra çay ve (veya) kahve içtiğini, %91.8'i sigara içmediğini, %26.5'i ise gebeliğinin başlamasından sonra, gebelik öncesinde sıklıkla kullandığı besin maddelerinde değişiklik yaptığını belirtmiştir. Gebelerin, gebelik döneminde sıklıkla alınması gerektiğini düşündükleri ilk üç gıda; süt (%43.8), meyve (%32.1) ve sebzedir (%30.4). Gebelerin %63.4'ü gebelikte kansızlığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu, %79.5'i çok doğum yapmanın, %34.8'i bağırsak parazitlerinin kansızlık yapabileceğini ve %36.6'sı da, kansızlığın gebelerde halsizliğe yol açabileceğini belirtmiştir. Gebelerin ancak %12.5'i, kansızlıktan korunmak için iki doğum arasındaki sürenin en az 24 ay olması gerektiğini düşünmektedir. Elde edilen verilerden, çalışmaya alınan gebelerin anemi prevalansının oldukça yüksek bir oranda olduğu ve gebelerin anemi konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmadıkları anlaşılmaktadır. Sonuçlar; anemi konusundaki hizmet sunumunun arttırılmasının, hizmetlerin eğitim ile desteklenmesinin ve anemisi olduğu saptanan gebelere tıbbi yardım sağlanmasının gerekli olduğunu düşündürmekledir
Keywords: Yaygınlık; Kesitsel çalışmalar; Gebelik; Anemi; Bilgi; Tavırlar; Pratik; Anketler