Sağlık Çalışanlarının Değişime Karşı Tutumlarının İncelenmesi - Korkmazer, Fuat; Aslan, Tülay; Ekıngen, Erhan (My University, 2020)
Amaç – Toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin yerinde uygulanması, kaliteli bir sağlık politikası ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile mümkündür. Bu hizmetlerin yerine getirilmesinde sağlık yöneticilerine çok önemli roller düşmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının sağlıkta gerçekleşen değişimi nasıl değerlendirdiklerini belirlemek ve değişime karşı tutumlarını ölçmektir. Yöntem – Araştırma kapsamında Elazığ ilinde faaliyet gösteren Özel Medikal Park Hastanesi ve Elazığ Devlet Hastanesinde çalışan 276 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Araştırmada Seren (2005) tarafından geliştirilen 29 maddelik Değişime Karşı Tutum Ölçeği ve bilgi formundan yararlanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 21 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular – Elde edilen bulgulara göre sağlık çalışanlarının kişisel bilgilerinin değişime dair tutum geliştirmede farklı etkilerinin bulunduğu ve DKTÖ en düşük puan ortalamasının kamu hastanesinde olduğu tespit edilmiştir. Tartışma – Bu çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının değişime karşı kaygılarının azaltılması yönünde çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik