Gamma-radyasyonunun $SiO_2-CaO-Na_2O$ cam-seramik numunesinin kristalleşmesi ve mikro sertliği üzerine etkisi - Kaygılı, Omer; Yavuz, Hulusi (My University, 2006)
Bu çalışmada SiO2-CaO-Na2O cam-seramik numunesinin gamma radyasyonu uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonraki kristalleşme işlemi incelenmiştir. Numuneye 70 MRad dozda $^{60}Co$ $\\gamma$-kaynağı ile radyasyon uygulanmıştır. Cam-seramik numunenin yapısal incelenmesi, diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), X-ışını difraksiyonu (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak yapılmıştır. Diferansiyel taramalı kalorimetre kullanılarak numunenin izotermal olmayan kristalleşme kinetikleri hesaplanmıştır. Ayrıca numunenin mikro sertliğinin radyasyonla değişimi de incelenmiştir. Kristalleşmenin aktivasyon enerjisi (E), Avrami üsteli (n) ve kristalleşme entalpisi (–$\\Delta H$) hesaplanmıştır. Numunenin radyasyondan önce ve radyasyondan sonraki kristalleşme kinetikleri karşılaştırılmıştır. Radyasyon uygulanan malzeme için; Avrami üsteli, reaksiyon oran sabiti, aktivasyon enerjisi, frekans faktörü, kristalleşme pik sıcaklığı ve mikro sertliğinin değiştiği gözlendi.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Fizik; Katı Hal; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Fizikokimya; Malzeme Bilimleri; Seramik