EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) DERS WEB SİTESİNE İLİŞKİN MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Deniz, Hacer Koç (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ders web sitesineilişkin matematik öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırmadadurum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubu, Sivas il merkezindebulunan ortaokullarda görev yapan 30 matematik öğretmenindenoluşmaktadır. Öğretmenlerin seçiminde gönüllülük esas alınmıştır.Örneklem seçiminde maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemikullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarıyapılandırılmış sekiz sorudan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır.Görüşme formu EBA ders web sitesine ilişkin sorulardan oluşmaktadır.Araştırmada matematik öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak eldeedilen verilerin değerlendirilmesinde nitel araştırma desenine uygunolarak içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma ileöğretmenlerin çoğunluğunun EBA ders web sitesini ders esnasında veders dışında kullandıkları belirlenmiştir. EBA ders web sitesininkonuların öğretimine en büyük katkılarının dersi görselleştiripsomutlaştırması ve dikkat çekip merak uyandırması olduğusaptanmıştır. EBA ders web sitesinin kullanımında yaşanan sıkıntılarailişkin görüşler incelediğinde ise en çok karşılaşılan sorunların içerik(konu anlatımı) yetersizliği ve internet bağlantısında yaşanan sorunlarolduğu tespit edilmiştir. EBA ders web sitesinin öğrenciler için en ilgiçekici yanlarının oyunlar ve videolar olduğu araştırmada elde edilen birdiğer sonuçtur. Öğretmenlerin çoğunluğunun eba ders web sitesininkullanışlı olduğunu vurguladığı görülürken birçoğunun da websitesinde daha güncel, çeşitli ve fazla soru talep ettikleri ulaşılansonuçlar arasındadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik