Tavşanlarda böbreklerin prenatal gelişimi - Girgin, Aydın; Tarakçı, Gençer Berrin (My University, 2001)
Bu çalışma tavşan böbreklerinin prenatal dönemindeki gelişimini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Araştırmada 20 adet ergin tavşanın çiftleştirilmesi ile elde edilen fetüsler kullanıldı. Prenatal dönemin 19. 23. 27. ve 29. günlerinde elde edilen fetüslerden oluşan 4 grup oluşturuldu. Fetal dönemin 19. gününde böbrek taslakları, kapsul altında tubul ve glomerulusların şekillenmesi ile ortaya çıkmakta ve bu dönemde tubuluslar, bağ dokudan daha fazla yer kaplamaktadır. Aynı dönemde medullanın pelvise yakın bölümünde tubuluslara rastlanmadı. Fetal dönemin 23. gününde tubullerin sayısında belirgin bir artış vardı. Tubullerin duvarını oluşturan hücre sitoplazmalarında çok sayıda vakuole rastlandı. Pelvis renalisin epitel hücreleri yüksek prizmatik yapıdaydı. Medullada, az sayıda tubul ile Henle borucukları kesitleri gözlendi. Fetal dönemin 29. gününde, medulladaki borucukların sayısında artış vardı. Korteks tamamen tubul ve glomeruluslar ile doluydu.
Keywords: Tavşan; doku bilimi; dölüt; böbrekler; prenatal dönem; gelişme