1518 (H. 924) VE 1522 - 1523 (H. 928 - 929) TARİHLİ ARABGİR SANCAĞI TAHRİR DEFTERLERİ: TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRME - ÖZCAN, REYHAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Sahip olduğu önemli konumu nedeniyle tarih boyunca birçok uygarlığın ve devletin egemenliğinde kalan Arapgir'in tarihi, Taş Devrine kadar dayanır. Osmanlı Devleti'nin Arapgir'de hâkimiyet kurmasına kadar Arapgir sırasıyla: Çubuk Beyliği, Artukoğullan Beyliği, Dânişmendliler, Anadolu Selçuklu Devleti, İlhanlı Devleti, Eretna Beyliği, Akkoyunlu Devleti hâkimiyetinde kalmıştır. Arapgir, 1515'de Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Arapgir, Osmanlı hâkimiyetine girdikten sonra, Diyarbekir eyâletine bağlı bir sancak merkezi haline getirildi. Ardından Rum (Sivas) eyâletine bağlanan Arapgir, 1834'e kadar bu statü içinde kaldı. Bu tarihte tekrar Diyarbekir eyâletine, 18477de Mâmüratü'1-Aziz sancağına bağlandı. Cumhuriyet döneminde Malatya vilâyeti içerisinde bir kaza olarak teşkilatlandırıldı. Anahtar kelimeleri: Arapgir, tahrîr, sancak, Yavuz Sultan Selim, tımar.

Because of being owner important position, along history a lot of state it was sovereignty remaining as Arapgir's history as stone Revolution. Until Ottoman state dominates on Arapgir, Arapgir respectively has stayed in domination of Çubuk Principality, Artukson Principality, Danişment, Anatolia Selçuklu State, İlhanlı State, Eretna Principality, Akkoyunlu State. Arapgir 1515 of Yavuz Sultan Selim go in to Ottoman's domination period of time. Arapgir, Ottoman's domination go in to later Diyarbekir state tied one flag empty to bring. Arapgir tied Rum (Sivas) state as this statules as inside toremain. Arapgir this date repeat Diyarbekir state, 1847 in Mâmüratü'1-Aziz flag tied. Malatya province Republic period of time interiod one accident to became organize. Key words: Arapgir, tahrîr, sancak, Yavuz Sultan Selim, tımar.
Arabgir 1518 (H. 924) 1523 (H. 929) bearing the date of Flag Tahrir Notebook
Keywords: Tarih; History