DENEYSEL KORNEA NEOVASKÜLARİZASYONUNDA TOPİKAL VE SUBKONJONKTİVAL AFLİBERCEPTİN ETKİNLİĞİ VE KORNEAL ADROPİN DÜZEYLERİ - BİLEN, RABİATÜL BÜŞRA AKDAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kornea avasküler bir dokudur. Çeşitli nedenlerle neovaskülarizasyon gelişmesi görme kalitesini önemli ölçüde azaltır. Çalışmamızın amacı deneysel kornea neovaskülarizasyonunda topikal ve subkonjonktival afliberceptin etkinliğini değerlendirmek, anjiogenezle ilgili olaylarda rol oynadığı düşünülen adropin düzeylerine bakılarak kornea neovaskülarizasyonundaki olası etkisini incelemektir. Çalışmada 42 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat rastgele altı gruba ayrıldı. Birinci gruba herhangi bir işlem ve tedavi kullanılmadı. Diğer tüm gruplarda kornea santraline kimyasal koterizasyon yapılarak korneal yanık oluşturuldu. İkinci gruba tedavi verilmedi, üçüncü gruba topikal 2x1 serum fizyolojik, dördüncü gruba subkonjonktival 0,08 ml SF, beşinci gruba topikal 25mg/ml aflibercept 2x1 damla, altıncı gruba 0,08 ml 25mg/ml aflibercept enjeksiyon uygulaması yapıldı. Yeni damarlar ile kaplı kornea yüzeyinin tüm kornea alanına yüzdesi ölçülerek karşılaştırıldı. 10.günde anestezi altında dekapitasyon yapılıp gözler enüklee edildi. Tüm kornealar eşit 4 parçaya bölünerek birisinde, korneal VEGF, VEGFR-2, adropin düzeyleri ELİSA yöntemi ile değerlendirildi ve Total Antioksidan Seviyesi (TAS), Total Oksidan Seviyesi (TOS) değerlerine bakıldı. Diğer parçalarda ise TUNEL boyama, Vasküler Endotelyal Growth Faktör (VEGF), Vasküler Endotelyal Growth Faktör Reseptörü 2 (VEGFR-2) ve adropinin immün boyanması yapılarak histoskorlama yapıldı. Sonuç olarak neovaskülarizasyon alanlarının tüm korneaya yüzdesi, tedavi gruplarında, vaskülarizasyon grubundan (p<0.05) anlamlı olarak daha düşük saptandı. Tedavi grupları arasında da subkonjonktival aflibercept uygulanan grupta anlamlı olarak daha düşüktü. Grup 2 ile karşılaştırıldığında TUNEL pozitifliği, VEGF, VEGFR-2 ve adropin histoskorlaması tedavi gruplarında istatistiksel olarak anlamlı (p<0.05) bir şekilde azalmıştı. Grup 5 ve Grup 6 da VEGF ELİSA düzeyleri ve apoptotik indeks değerleri vaskülarizasyon grubundan anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edildi (p<0.05). Aflibercept, kornea neovaskülarizasyon tedavisinde her iki uygulanış şekliyle de etkili bulunmuştur, fakat klinik olarak subkonjonktival uygulamanın daha etkin olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Korneal neovaskülarizasyon, adropin, aflibercept

The cornea is an avascular tissue. The development of neovascularization due to a variety of reasons reduces visual quality significantly. The aim of our study was to assess the efficacy of topical and subconjunctival aflibercept in experimental corneal neovascularization and to examine possible effects of corneal neovascularization on the levels of adropin that are thought to play a role in angiogenesis-related events. In the study, 42 male Sprague Dawley rats were randomly divided into six groups. No operations or treatments were applied for the first group. In all other groups, cornea center was cauterized by chemical cauterization. Second group wasn't treated. We used topical 2x1 saline drop in the third group, subconjunctival 0.08 ml SF in the fourth group, topical 25 mg / ml aflibercept 2x1 drops in the fifth group topical 25 mg / ml aflibercept 2x1 drops, and 25 mg / ml subconjunctival aflibercept in the sixth group. The percentage of corneal surface covered with new vessels was measured and compared. On the 10th day, after the decapitation and enucleation all corneas divided into four equal parts and in one part corneal VEGF, VEGFR-2, adropine levels were assessed by ELISA method and Total Antioxidant Level (TAS) and Total Oxidant Level (TOS) values were eveluated. Other components were histochemically stained with TUNEL staining, Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), Vascular Endothelial Growth Factor Receptor 2 (VEGFR-2) and adropinin immunostaining. As a result, the percentage of neovascular corneal area was significantly lower in treatment groups than vascularization group (p<0.05). TUNEL positivity, VEGF, VEGFR-2, and adropin histocorrelation were decreased (P <0.05) in group 5 and group 6 compared to group 2. VEGF ELISA levels and apoptotic index were found to be significantly lower in the group 5 and group 6 groups than in the vascularization group (p <0.05). Aflibercept was found to be effective in both neovascularization treatment of corneal neovascularization, but it was observed that subconjunctival administration was more effective in clinical practice. Key words: corneal neovascularization, adropin, aflibercept.
The Efficacy Of Topical And Subconjunctival Aflibercept And Corneal Adropin Levels In Experimental Corneal Neovascularization
Keywords: Göz Hastalıkları