BAZI TRİAZOLTİYON VE OKSADİAZOLTİYON TÜREVLERİNİN PROTONASYON VE KOMPLEKS KARARLILIK SABİTLERİNİN POTANSİYOMETRİK VE SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLERLE TAYİNİ - KÖKSAL, NURETTİN AYKUT (Fırat Üniveristesi, 2006)
İki aşamalı olarak planlanan bu çalışmanın ilk aşamasında, 4 adet ligandsentezlenerek karakterize edilmiştir. Karakterizasyon işlemleri IR, 1H NMR ve 13CNMR gibi enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. İkinci aşamasında isesentezlenen ligandların protonasyon sabitleri ve bunların Cu(II), Ni(II), Co(II) metalkomplekslerinin kararlılık sabitleri %70 dimetilsülfoksit-%30 su ortamında, 25 Â±0.1oC'ta, azot atmosferinde ve 0.1 M sabit iyonik şiddetinde potansiyometrik vespektrofotometrik metotlarla tayin edilmiştir. Potansiyometrik titrasyonlar sonucundaelde edilen titrasyon verileri Martell-Motekaitis tarafından geliştirilen BEST bilgisayarprogramı ile, spektrofotometrik titrasyonlar sonucunda elde edilen titrasyon verileri iseEk 1 ve Ek 2' de verilen bilgisayar programı ile değerlendirilmiştir. Daha sonrapotansiyometrik titrasyon verileri kullanılarak, oluşan türlerin konsantrasyonlarının pHile değişimini gösteren dağılım diyagramları, yine Martell-Motekaitis tarafındangeliştirilen SPE bilgisayar programı ile çizilmiştir.Potansiyometrik titrasyonlar ve spektrofotometrik Job metodu ile yapılançalışmalar sonucunda ligandların metal(II) komplekslerinin stokiyometrisinin MLşeklinde 1:1 olduğu anlaşılmıştır. Titrasyonlar sonucunda incelenen ligandlarıntamamının iki tane protonasyon sabitinin olduğu tespit edilmiştir. Ligandların metal(II)iyonları ile oluşturdukları komplekslerin kararlılıklarının Irwing-Williams sırası ileuyum içinde olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan protonasyon ve kararlılık sabitlerininpotansiyometrik ve spektrofotometrik değerleri karşılaştırılarak sonuçlardeğerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Triazoltiyon, Oksadiazoltiyon, Spektrofotometriktitrasyon, Potansiyometrik titrasyon, Protonasyon sabiti, Kararlılık sabiti
Determination of protonation and stability constants of some triazolethione and oxadiazolethione derivatives by potentiometric and spectrophotometric methods
Keywords: Kimya