MİYOKARDİYAL İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARINDA FLUVASTATİN'İN ADMA, HPS 90, RHO KİNAZ VE NADPH OKSİDAZ DÜZEYLERİNE ETKİLERİ - YEŞİLMEN, MERYEM (Fırat Üniveristesi, 2016)
İskemi-reperfüzyon (I/R) hasarı; miyokard infarktüsü, serebral iskemi, inme, hemorajik şok ve organ transplantasyonu gibi cerrahi girişimler ve trombolitik tedaviye bağlı oluşan patofizyolojinin temelidir. Fluvastatin, HMG-KoA redüktaz inhibitörü olup, kolesterol düşürücü etkileri yanında endotel disfonksiyonunu iyileştirici, antioksidan, antitrombotik, antiaterosklerotik ve antienflamatuvar gibi pleotropik etkilerinin de bulunduğunu bilinmektedir. Caveolin-1, HSP90, NADPH oxidase, rho kinaz ve ADMA, endotelyal nitrik oksit ve oksidatif stres yolağı ile I/R hasarında önemli moleküllerdir. Bu çalışmada, fluvastatinin miyokardiyal I/R hasarında rho kinaz (ROCK), NADPH oksidaz, HSP90, kaveolin-1 (Cav-1) aktiviteleri ve asimetrik dimetil arginin (ADMA) düzeylerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. 27 rat kontrol, I/R ve 15 gün boyunca Fluvastatin (10 mg/kg) uygulaması ardından I/R olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Anestezi altında sol koroner arter ligatüre edilerek, 30 dk iskemi 120 dk reperfüzyon uygulandı. ADMA ve Rhokinaz düzeyleri ELİSA, HSP90, NADPH oksidaz ve Cav-1 düzeyleri ise RT-PCR ile ölçüldü I/R ile kalp dokusunda HSP90, Rhokinaz ve ADMA düzeyleri artarken fluvastatin uygulaması ile azaldı. Cav-1 düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık görülmedi. NADPH oksidaz fluvastatin grubunda anlamlı olarak azaldı. Çalışmamızın bulguları ile I/R hasarında ADMA ve rho kinaz düzeylerinin önemli rol oynadığı, statinlerin nitrik oksit biyoyararlanımı ve oksidatif stres üzerine olan etkileri ile koruyucu rolünün olabileceği düşünülebilir. Anahtar Kelimeler: İskemi/reperfüzyon, fluvastatin

Ischemia-reperfusion (I / R) injury is the basic pathophysiology of myocardial infarction, cerebral ischemia, stroke, hemorrhagic shock, organ transplantation and thrombolytic therapy. Fluvastatin is a HMG-CoA reductase inhibitor. In addition, endothelial dysfunction healing, antioxidant, antithrombotic, antiatherosclerotic and anti-inflammatory effects of fluvastatin are known. Caveolin-1, HSP90, NADPH oxidase, rho kinase and ADMA are effective molecules in I/R injury by oxidative stress and endothelial nitric oxide pathway. The aim of this study is to investigate the effects of fluvastatin on caveolin-1, HSP90, NADPH Oksidaz, rho-kinase and ADMA levels after myocardial ischaemia-reperfüsion injury For this aim, 27 rats were divided into 3 groups (control, I/R, fluvastatin (10 mg/kg) were administered for 15 days before ischaemia). The left coronary artery was ligated under anesthesia. After this, ischaemia was applied for 30 minute, reperfüsion for 120 minute. ADMA and rho-kinase levels were evaluated with ELISA and HSP90, NADPH oksidaz and caveolin-1 levels evaluated with reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR). HSP90, rho-kinase and ADMA levels increased with ischaemia-reperfüsion in heart tissue. HSP90, rho-kinase and ADMA levels were decreased with fluvastatin. No difference was observed between the groups for caveolin-1 levels. NADPH oxidase levels were decreased significantly in the fluvastatin group. The findings of our study are I/R injury play an important role in the level of ADMA and rho-kinase. The protective effects of statins occur with NO bioavailability and oxidative stress. Key Words: Ischemia / reperfusion, fluvastatin, ADMA
Effects of fluvastatin on caveolin-1, HPS90, NADPH oksidaz, RHO-kinase and adma levels in myocardial ischaemia-reperfüsion injury
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji