Koroid neovaskülarizasyonu ve koroid osteomu birlikteliği - Yılmaz, Turgut; Kükner, A. Şahap; Aydemir, Orhan; Yıldırım, Süleyman; Demir, Dilek (My University, 2003)
Amaç: Koroid osteomu ile koroid neovaskülarizasyonu (KNV) birlikteliği olan bir olguyu sunmak. Olgu Sunumu: Sol gözde görme azalması yakınması olan 13 yaşında, sağlıklı erkek hastanın görme keskinliği sağ gözde 10/10 sol gözde ise 1/10 olarak saptandı. Her iki göz ön segment bulguları doğaldı. Fundus muayenesinde sol gözde makulayı kapsayan keskin sınırlı hafif kabarık kitle saptandı. Fundus flöresein anjiografide sol gözde tümör ve fovea altında KNV saptandı. Ultrasonografide arkasında akustik gölgelenmesi olan yüksek yansımalı koroid kitlesi saptandı. Bilgisayarlı tomografide, sol gözde koroid düzeyinde kemik dansitesinde radyo opak plak görüldü. Tartışma: Koroid osteomu klinik görünümü ve görüntüleme bulguları ile diğer göz içi tümörlerden ayrılır. Görme prognozu değişkendir. Koroid osteomu olan olguların yarısından azında KNV bildirilmiştir. Hastalar tümör genişlemesi ve özellikle KNV gelişimi açısından izlenmelidir.
Keywords: Koroidal neovaskülarizasyon; Ergen; Erkek; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Koroid neoplazmları; Koroid hastalıkları