Demir Eksikliği Anemisinin Gözün Arka Segment Bulgularına Etkisi: Kesitsel Araştırma - Kobat, Sabiha Güngör; Gül, Fatih Cem; Karatepe, Bercem Afsar; Keser, Sinem (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Demir Eksikliği Anemisi (DEA) olan olgu larda santral makula, retinal sinir lifi (superior, inferior, nazal ve temporal kad ranlar) ve koroid (santral, nazal ve temporal) kalınlıklarının tedavi öncesi ve sonrası Optik Koherens Tomografi (OKT) ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışma, 2023 Mart ve Nisan ayları arasında DEA ne deniyle iç hastalıkları polikliniğinden göz polikliniğine yönlendirilen 19-54 yaş aralığındaki 40 kadın olgu ile gerçekleştirilmiştir. Tüm olgulara tam bir oftalmo lojik muayene yapıldıktan sonra; tedaviye başlamadan önce ve tedaviden 3 ay sonrasında Spectral-Domain OKT ile santral makuler, subfoveal, nazal (1.000 mikron) ve temporal (1.000 mikron) koroidal kalınlık ve 4 kadranda retina sinir lifi kalınlıkları (RSLK) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 40 kadın olgunun ortalama yaşı 34,74±9,64 olarak hesaplanmıştır. DEA olan olgu ların tedavi öncesi ve tedaviden 3 ay sonrası değerleri karşılaştırıldığında, tedavi sonrası santral, nazal ve temporal koroid kalınlıklarında anlamlı derece artış ol duğu tespit edilirken (tüm değerler için p<0,001), santral makula kalınlığında te davi öncesi ve sonrasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p=0.194). RSLK superior, inferior, nazal ve temporal kadranlarda da tedavi öncesi ve sonrasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0,171, p=0,508, p=0,233 ve p=0,977). Sonuç: Sonuç olarak çalışmadan elde edilen bulgular, DEA olgularında vücudun yoğun damar ağına sahip bölgelerinden biri olan koroid dokusunda değişikliğe neden olduğunu destekler niteliktedir.
Keywords: Göz Hastalıkları