4-6 YAŞ KUR'AN KURSU ÖĞRETİCİLERİNE GÖRE DİYANET ÇOCUK YOUTUBE KANALININ DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - ERTEN, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Ülkemizde yaygın din eğitimi kapsamında kurumsal olarak faaliyet gösteren kurumların başında Diyanet İşleri Başkanlığı gelmektedir. Kurum 1924 yılından bu yana çeşitli mecralarda bu faaliyetleri sürdürmektedir. Özellikle son dönemlerde web.2.0 teknoloji tabanlı uygulamaların artmasıyla Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal görevi olan halkı din konusunda aydınlatma görevini, ilgili mecrada da yürütme kararı almış ve bu doğrultuda Diyanet TV YouTube Kanalını kurmuştur. Bu çalışmada Diyanet Çocuk YouTube Kanalının 4-6 yaş Kur'an Kursu öğreticilerine göre çeşitli yönlerden değerlendirilmesi ve değerlerler eğitimindeki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yönteminin durum deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma gurubu; Şanlıurfa'da çalışan 20 Kur'an Kursu öğreticisi amaçlı örneklem kapsamında seçilmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış mülakat formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; çalışmaya katılan Kur'an Kursu öğreticilerinin tamamının Diyanet Çocuk YouTube Kanalını derslerinde kullandıkları, %80'inin içerikleri haftada birden fazla kullandıkları ve kullanım amaçlarının ise dersleri pekiştirmek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kur'an Kurslarının teknolojik altyapı yeterliklerine bakıldığında; öğreticilerin tamamına yakınının Kur'an Kurslarının teknolojik altyapı bakımından eksik olduğu, bu sebepten ötürü içeriklerin kurslarda kullanımının zorlaştığı, buna rağmen içeriklerin kullanımında öğrencilerden olumlu birçok dönüt ve değişim alındığı belirlenmiştir. Diyanet Çocuk YouTube Kanalındaki eksikliklere bakıldığında ise birçok eksiklikle beraber içeriklerin işitme engelli kullanıcılara uygun olmadığı belirtilmiş ve öneriler bölümünde içeriklere işaret dili eklenerek ilgili eksikliğin giderilebileceği belirtilmiştir.

In our country, the Presidency of Religious Affairs (Diyanet İşleri Başkanlığı) is the leading institution that operates institutionally within the scope of widespread religious education. The institution has been carrying out these activities through various platforms since 1924. Especially in recent years, with the increase of web 2.0 technology-based applications, the Presidency of Religious Affairs has decided to fulfill its constitutional duty of enlightening the public about religion and has established the Diyanet TV YouTube Channel accordingly. The aim of this study is to evaluate the Diyanet Çocuk (Diyanet Kids) YouTube Channel from various aspects according to Quran course instructors for children aged 4-6, and to determine its place in values education. The study was conducted using the qualitative research method in a case study design. The study group consisted of 20 Quran course instructors working in Şanlıurfa, selected as a sample for the purpose. The data of the research were collected through a semi-structured interview form. The content analysis method was used for data analysis. Looking at the results of the research, it was found that all Quran course instructors who participated in the study used the Diyanet Çocuk YouTube Channel in their lessons, 80% of them used the content more than once a week, and the purpose of use was to reinforce the lessons. When the technological infrastructure competencies of the Quran courses were examined, it was determined that almost all of the instructors had deficiencies in terms of technological infrastructure, which made it difficult to use the content in the courses. However, despite this, positive feedback and changes were received from the students regarding the use of the content. Regarding the deficiencies in the Diyanet Çocuk YouTube Channel, it was stated that along with many shortcomings, the content was not suitable for hearing-impaired users. In the recommendations section, it was suggested that sign language should be added to the content to address this particular deficiency.
The evaluation of the Diyanet Çocuk YouTube channel in terms of values education according to Quran course instructors for children aged 4-6
Keywords: Din