Diyabetik kişilerin serumlarındaki antioksidanlardan A, E, ve C vitaminleri ile MDA ve selenyum düzeylerinin belirlenerek değişimlerin irdelenmesi - Karatas, Fikret; Halifeoğlu, İhsan; Karatepe, Mustafa; Konar, Vahit (My University, 2001)
Diabet ve diabetin daha sonraki komplikasyonlannın patogenezinde oksidatif stres önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Tip II diabetiklerde malondialdehit (MDA) ve antioksidan vitamin (A, C ve E ) düzeyleri HPLC ile, selenyum miktarı florimetre ile, Glukoz ve %$HbA_{1c}$ otoanalizörle MDA ise spektrofotometre ile tayin edildi. Bulgularımıza göre tip II diabetiklerde antioksidan vitaminler ve selenyum düzeyleri, kontrol grabu ile karşılaştırldığında, anlamlı derecede azalma gösterirken; glukoz, %$HbA_{1c}$ ve MDA düzeylerinde ise anlamlı bir artış gözlendi (p<0.005).
01.03.2001
Keywords: Kimya; Analitik; Genel ve Dahili Tıp