Hipertansif hastalarda ekstübasyon ile oluşan hemodinamik değişiklikler - Bayar, Mustafa Kemal; Beştaş, Azine; Yayla, Tahsin; Erhan, Ö. Lütfi (My University, 2000)
Amaç: Çalışmamız inhalasyon anesteziklerinden izofluran, enfluran ve total intravenöz anestezik (TİVA) propofol+fentanil yardımı ile genel anestezi uygulanan hipertansif hastalarda ekstübasyon öncesi ve hemen sonrası kalp hızı ve kan basıncı değişikliklerini araştırmak için planlandı. Gereç ve Yöntem: Değişik cerrahi girişim geçirecek ASA II grubundan yaşları 30-69 arasında değişen 66 hasta çalışmaya alındı. Rastgele üç gruba ayrılan hastalara operasyondan 45 dakika önce premedikasyonda 5 mg dehidrobenzperidol ve 0.5 mg atropin İM olarak verildi. İndüksiyonda 5 mg/kg tiyopental 1.5 mg/kg süksinilkolin uygulandı. Anestezinin idamesinde Grup I'de propofol (8-6 mg/kg/saat)+ fentanil (0.1g/kg/dk) TİVA şeklinde, Grup II'de izofluran, Grup III'de ise enfluran eşdeğer konsantrasyonlarda verildi. Bulgular: Ekstübasyon öncesi ve bir dakika sonrası kalp hızı ve kan basıncı değerleri indüksiyon öncesi bulgularla karşılaştırıldığında, grup I'de kalp hızında belirgin olarak azalma görülürken diğer gruplarda ise arttığı gözlendi. Kan basıncı grup II'de anlamlı olarak artarken diğer iki grupta da daha düşük artışlar saptandı. Sonuç: Anestezi idamesinde hipertansif hastalarda propofol+fentanil uygulamasının ekstübasyon sırasında inhalasyon anesteziklerine göre daha stabil hemodinamik yanıt oluşturduğu gözlendi.
Keywords: Anestezi; ven içi; Trake; Propofol; Fentanil; Anestezi; inhalasyon; Anesteziden uyanma dönemi; Entübasyon; intratrakeal; Hipertansiyon; İzofluran; Enfluran; Komplikasyonlar; Anestezi; genel; Kan basıncı; Kalp hızı; Hemodinamik Prosesler; Kalp damar fizyolojisi; Anestezikler; ven içi; Anestezikler; inhalasyon; Premedikasyon; Anestezikler; genel