TÜRKİYE'DE YETİŞEN BAZI CİRSİUM MİLLER (ASTERACEAE) TÜRLERİNİN SİTOTAKSONOMİK VE KARYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ - POLAT, NEVRA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Cirsium cinsinin (Asteraceae) Türkiye'de yetişen 6 türünün (C.sipyleum O.Schwarz., C.arvense (L.) Scop., C.libanoticum. DC. subsp. arachnoideum Davis & Parris., C. alatum (Gmelin) Bobrov subsp. alatum, C. creticum (Lam.) d'Urv. subsp. creticum, C. leucopsis DC.) karyolojik özellikleri incelenmiştir. İncelenen türlerin kromozom çalışmaları için tohumlarından yararlanılmıştır. Bölünür somatik hücrelerde yapılan çalışmalar sonucunda türlerin kromozom sayımları ve karyotip analizleri yapılarak idiogramları çizilmiştir. Türlerden; C.sipyleum, C.arvense, C.libanoticum, C.alatum, C.creticum ve C.leucopsis'in kromozom sayısı 2n=34 olarak bulunmuştur. Kromozomların; median noktalı (M), median bölgeli (m), submedian (sm) ve subterminal (st) sentromerli olduğu tespit edilmiştir.

In this study, karyologic properties of six species of Cirsium genus?s (C. sipyleum O.Schwarz., C.arvense (L.) Scop., C. libanoticum DC. subsp. arachnoideum Davis & Parris, C.alatum (Gmelin) Bobrov. subsp. alatum, C.creticum (Lam.) d?Urv. subsp. creticum, C. leucopsis DC.) which are grown in Turkey, were investigated. Seeds of the examined species were benefited from for chromosome studies. In consequence of the studies performed in divisible somatic cells, chromosome counts and karyotype analyses of species were done and idiograms were generated. It is found that among species chromosome number for C.sipyleum, C.arvense, C.libanoticum, C.alatum, C.creticum and C.leucopsis is 2n=34. It is confirmed that the chromosomes are median point (M), median region (m), submedian (sm) or subterminal (st) centromeres.
Karyological and cytotaxonomy invesgation on some Cirsium miller (Asteraceae) species growing in Turkey
Keywords: Biyoloji