ENTEGRE ET TESİSLERİ İLE MEZBAHA ATIKSULARININ KARAKTERİZASYONU VE ARITILABİLİRLİĞİ - İPEK, UBEYDE (Fırat Üniveristesi, 1997)
in ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENTEGRE ET TESİSLERİ İLE MEZBAHA ATIKSULARININ KARAKTERÎZASYONU VE ARITILABÎLÎRLÎGÎ Ubeyde İPEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1997. Sayfa: 49 8u çalışmada, entegre et tesisleri ile mezbaha atıksularının karakterizasyonu incelenerek, "Yukarı Akımlı Havasız Çamur Yatağı (YAÇY)"nda bu atıksuların arıtılabilirliği araştırılmıştır. Mezbaha ve entegre et tesisi atıksuları, yüksek miktarda katı madde, gres ve organik madde içermektedir. YAÇY' nın tasfiye verimi için, organik yükün kritik parametre olduğu görülmüştür. Organik yük 3,1 kg/m3/gün olduğunda, YAÇY'nın KOl giderim veriminin % 95 olduğu gözlenirken, toplam azot ve fosforun çok az miktarda giderildiği tespit edilmiştir. YAÇY çıkış suyuna koagülasyon işlemi uygulanmış, fakat çıkış suyunda askıdaki katı madde miktarı az olduğu için %35-40 KOl giderimi sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Havasız Arıtma, Yukarı Akımlı Havasız Çamur Yatağı (YAÇY), Mezbaha ve Entegre Et Tesisi Atıksuları, Karakterizasyon.

IV SUMMARY Master Thesis CHARACTERIZATION AND TREATABILITY OF INTEGRATED MEAT PLANTS AND SLAUGHTERHOUSE WASTEWATER Ubeyde İPEK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1997, Page: 49 In this study, the characteristics of slaughterhouse and integrated meat plants wastewater were determined, and a pilot-scale study was conducted to evaluate the treatment performance of an UASB. The slaughterhouse and integrated meat plants wastewater have high concentration of total solid, oil and grease, and organic content. It has been concluded that organic loading is critical parameter on the performance of the UASB that was used in this study. While organic loading was 3.1 kg/m3/day, COD removal up to 95 % was obtained. It was shown that removal of total nitrojen and phosphorus are not arrived sufficiently in UASB. The coagulation process was applied to UASB effluent, but COD removal up to 35-40 % was obtained because of low suspended solid in effluent. Key Words: Anaerobic Treatment, Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB), Slaughterhouse and Integrated Meat Plants Wastewater, Characterization.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering