85/15 Bronz Kompozitinde Ni İlavesinin Üretim Parametrelerinde Elektriksel İletkenliğe Etkisi - Tildiz, Tülay; Gür, Alı Kaya; Bozkurt, Nafiz (My University, 2019)
Bu çalışmada %3 Ni takviyeli CuSn (85/15) Bronz alaşımının elektrik iletkenliğine sinterleme sıcaklığı vesinterleme basıncının etkisi incelenmiştir. Bu amaçla toz metalürjisi sıcak presleme yöntemi ile CuSn (85/15)bronzuna %3 Ni takviyeli kompozit malzeme üretilmiştir. Çalışma parametreleri olarak, sinterleme sıcaklığı700 °C ve 800 °C sinterleme süresi 15 dk olmak üzere sabit tutulmuş, sinterleme basıncı ise 20 MPa ve 30MPa olmak üzere değişken parametrler kullanılmıştır. Sıcak presleme yönteminde sinterleme esnasında ısıve basıncın aynı anda uygulanması bu metodun en büyük avantajlarından biridir. Dolaysıyla imalatsırasında oluşabilecek boşlukların tamamına yakını giderilmiş olur. Bu sayede daha sıkı kompozit malzemeelde edilir. Üretilen Cu/Sn/Ni kompozit numuneler mikroyapı incelemeleri için hazırlanıp SEM ve EDSanalizleri yapılmıştır. Numunelerin mekanik davranışlarının incelenmesi amacı ile numunelerdenmakrosertlik alınmıştır. Son olarak ise numunelerin elektrik iletkenlik değerleri öziletkenlik ve %IACSdeğerleri ölçülmüştür.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği