Morus alba’ nın meyve ve yaprak ekstrelerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi - Türkoğlu, Semra; Çelik, Sait; Keser, Serhat; Türkoğlu, İsmail; Yılmaz, Ökkeş (My University, 2014)
Bu çalışmada Elazığ’dan toplanan Morus alba’ nın antioksidan ve antiradikal kapasitesi incelendi. Bitkinin yaprakları ve meyveleri gölgede kurutularak ayrı ayrı su ve etanol ekstreleri hazırlandı. Ekstreler soksilet cihazı ile yapıldı. Bu ekstrelerin antioksidan ve antiradikal testleri, toplam antioksidan kapasite, indirgeme gücü kapasitesi, metal şelatlama aktivitesi, DPPH• serbest radikali giderme aktivitesi, ABTS•+ radikali giderme aktivitesi, süperoksit anyon radikalleri giderme aktivitesi, H2O2 giderme aktivitesi ve FRAP testi gibi farklı antioksidan metotlar ve ek olarak toplam fenolik bileşik miktarı tayini kullanılarak farklı konsantrasyonlarda ayrı ayrı belirlendi. Elde edilen sonuçlara bakıldığında dutun yapraklarının ve meyvelerinin iyi bir serbest radikal gidericisi olduğu ve doğal bir antioksidan olarak kullanılabileceği bulundu.

In this study Morus alba investigated the antioxidant and antiradical capacity that it was collected from Elazıg. Leaves and fruits of plants dried in shade, water and ethanol extracts were prepared separately . The extracts were made with Soxhlet apparatus. These extracts, antioxidant and antiradical tests, different antioxidant methods such as total antioxidant capacity, reducing power capacity, metal chelating activity, DPPH• free radical scavenging activity, ABTS•+ radical scavenging activity, superoxide anion radicals scavenging activity, H2O2scavenging activity and FRAP test and in addition to by using the amount of the total phenolic compounds determined separately at different concentrations. Looking at the results obtained, leaves and the fruits of mulberry found as a good free radical scavenging and was used as a natural antioxidant.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Morus alba; Antioksidan kapasite; Antiradikal; Antioxidantcapacityl; Antiradical