Sandviç Kompozit Tabakalarında Mekanik Gerilmelerin Basınca Bağlı Olarak Ansys Yazılımı İle İncelenmesi - Kaymaz, Kürşat; Zengin, Bilgin; Aşkın, Muzaffer; Taşkaya, Semih (My University, 2018)
Bu çalışmada; Ansys paket programında, 3 ara tabakadan oluşan, düz ve 70’lik oryantasyon açısına sahip radyalgeometrili 2 farklı model, x, y, z koordinat ölçülerine göre 3 boyutlu olarak tasarlanmıştır. Düz ve radyal geometriyesahip sandviç tabakaların 2 farklı testte, sağ ve sol mesnetlerden ankastre ve çizgisel olarak sabitlenerek 4 MPa basınçaltında eksenlere göre mekanik gerilim analizleri yapılmıştır. Geometrik şekilleri aynı-mesnetleri farklı ve geometrikşekilleri farklı-mesnetleri aynı yapılar karşılaştırılarak incelenmiştir. Geometrik şekilleri aynı-mesnetleri farklı gerilimsonuçlarında, düz ankastreli mesnetin çekme oranlarının çizgisel mesnete göre artış gösterdiği ve sıkıştırma oranlarınınise azalış gösterdiği görülmüştür. Radyal ankastreli mesnetin çekme oranlarının çizgisel mesnete göre azalış gösterdiğive sıkıştırma oranlarının ise x ekseninde arttığı, y ve z eksenlerinde azaldığı görülmüştür. Geometrik şekilleri farklımesnetleri aynı gerilim sonuçlarında ise, radyal ankastreli mesnetin düz mesnete göre hem çekme ve hem de sıkıştırmaoranlarının y ekseninde arttığı, x ve z ekseninde azaldığı görülmüştür. Radyal çizgisel mesnetin düz mesnete göre, xekseninde çekme ve sıkıştırma oranlarının azaldığı, y ekseninde arttığı, z ekseninde ise çekme oranının arttığı sıkıştırmaoranının azaldığı görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test