Burulma düzensizliğinin çok katlı sürekli tablalı kirişsiz ve kirişli döşemeli yapılara etkisinin incelenmesi - Sağlıyan, Sibel; Yön, Burak; Sayın, Erkut (Erciyes Üniversitesi, 2012)
Bu çalış mada burulma düzensizliğinin, çok katlı sürekli tablalı kiriş sizdöşemeli ve kirişli döşemeli yapılara etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 3 adet sürekli tablalı kirişsizdöşemeli yapı ve 3 adet kirişli döşemeli yapı tasarlanmıştır. 5 katlı olarak tasarlanan bu yapılarda malzeme olarak C25 beton sınıfı ve S420 yapı çeliği kullanıldığı varsayılmıştır. Bütün yapılar aynı aksaçıklığına ve kat yüksekliğine sahiptir. Bu yapılarda, kolon boyutları 50x50 cm seçilmi ş tir. İki grup model yapıda burulma düzensizliği benzer biçimde düzenlenmi tir. Yapıların doğrusal dinamik hesabı yapılarak yapılara ait taban kesme kuvvetleri, devrilme momen tleri ve burulma momentleri elde edilmi ş tir. Çözümlemeler SAP 2000 yapı analiz programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre sürekli tablalı kirişsiz döşemeli yapıların, kirişli döşemeli yapılara göre burulma düzensizli ğ inden daha çok etkilendiği gözlenmiştir.

In this study, effect of torsional irregularity at multi story buildings with flat slab with continuous drop panel and beam slab are investigate d. For this purpose, three flat slab with continuous drop panel and three beam slab stru ctures are designed. Buildings are designed as 5 floors and C 25 concrete class and S 420 reinforcing steel is used. All buildings have same axle span and story height. In these buildings, column dimensions is chosen as 50x50 cm. Torsional irregularities of these buildings are prepared similarly. Linear dynamic analyses of these buildings are made and base shear forces, overturning moments and torsional moments are obtained. SAP 200 0 structural analysis program is used at solutions. According to the analysis result s, buildings which is used flat slab with continuous drop panel is affected more than buildin gs which beam slab.
Investigation of torsional irregularity at multi story buildings with flat slab with continuous drop panel and beam slab