KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNİN SOSYAL MEDYA YANSIMALARI VE SONUÇLARI: SAMSUNG "DUYAN ELLER PROJESİ" ÖRNEĞİ - POLAT, AHMET FUAT (Fırat Üniveristesi, 2018)
İşletmeler, varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla bir pazarda faaliyet göstermek mecburiyetindedirler. Ancak "pazar", aynı zamanda öteki sosyo-kültürel bağlantılarıyla düşünüldüğünde geniş anlamda "toplum" olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden varlıklarını daha etkin biçimde devam ettirebilmek için faaliyet gösterdikleri toplumun; kültür ve değerlerine uygun hareket etmeli, sevinçlerini ve üzüntülerini paylaşmalı, sorunları ve aksaklıklarıyla da ilgilenmelidirler. Bu noktada kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, işletmelerin hem kendi tanınırlıklarını arttırmada, hem de topluma karşı görevlerini yerine getirmede çok önemli bir işlevi yerine getirirler. İşletmeler, hazırlamış oldukları halkla ilişkiler çalışmalarını hedef kitlelerine ve faaliyet gösterdikleri toplumdaki bireylere etkili bir biçimde ulaştırmayı amaçlarlar. Bu amaçlarını daha çok kitle iletişim araçları vasıtasıyla gerçekleştirirler. Bu bağlamda, günümüzde sosyal medya önemli bir yere sahiptir. Bu önem sosyal medyanın, kullanım kolaylığı ve yoğunluğu, çift yönlü iletişim imkânı sağlaması gibi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle sosyal medyanın KSS projelerinin tanıtılması ve duyurulması sürecinde kullanılması, projenin başarısını kaçınılmaz olarak daha yüksek düzeyde etkileyecektir. Bu araştırmada Samsung firmasının sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirdiği "Engelsiz Bir Gün: Duyan Eller" KSS projesine ait videonun sosyal ağlarda yer almasının kullanıcılar üzerindeki etkisi irdelenmektedir. Çalışmanın sonucunda, sosyal ağlarda bu videonun hızlı bir şekilde yayıldığı ve bu sayede farkındalığın, bilinirliğin ve beğeninin arttığı gözlemlenmiştir. Oluşan farkındalığın da Samsung markasının ekonomik ve sosyal saygınlığı üzerinde olumlu bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir.

Organizations need to be active in a market to maintain their assets. Yet, when "market" is also thought of by other socio-cultural connections, it appears widely as "society". Therefore, organizations should share society's joys and sorrows, deal with its problems and troubles by acting in accordance with traditions of the society in which they take place in order to continue their existence more effectively. At this point, corporate Social responsibility Projects enable businesses to perform these tasks. Enterprises aim at showing their public relations studies to target market an people in communities in which they exist. They do this thansk to mass media. In this context, social media today has an important role. This important role ocur due to ease of use and intensity of social media use and possibility to communicate in two ways. Because of this features, the use of social media in promotion and announcement of corporate social responsibility projects will inevitably affect success of CSR projects. In this research, the video that belongs "The Hearing Hands" CSR project is examined to determine effect of CSR projects on the users' Social networks. As a result of the study, Social actions about the Project video have been scrutinised and it's been determined that the video interacted with Social media users. In consequence of this interact; project video has been come out through actions such as liking, comment and sharing. By this means, the Project has availed to brand in terms of familiarity, image and success.
Social media reflections and consequences of corporate social responsibility projects: Samsung-Sample of Hearing Hands Project
Keywords: İletişim Bilimleri; İşletme