Yükseköğretim Öğrencilerinin Sosyal Beceri Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma: Bayburt Üniversitesi Örneği - Türker, Üstün; Üstün, Atalay; Karahüseyinoğlu, Mehmet Fatih (Yozgat Bozok University, 2021)
Bu araştırmada, yükseköğretim öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerinin incelenmesi, spor yapma / yapmama ve bazı değişkenlere göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Bayburt Üniversitesi öğrencileri, örneklemini ise 2020 – 2021 güz döneminde öğrenimine farklı akademik birimlerde devam eden lisans düzeyindeki rastgele araştırmaya dahil edilen 475 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Riggio (1986) tarafından geliştirilen ve Türkçe’ye uyarlaması ise Yüksel (1997) tarafından yapılan, Koydemir (2006) tarafından kısa forma dönüştürülen Sosyal Beceri Ölçeği (SBÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri örneklem grubundan Google Formlar kullanılarak dijital platform aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, güvenirlik, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre; üniversite öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri ile; cinsiyet, spor yapma / yapmama ve öğrenim gördükleri akademik birim değişkenlerinde anlamlı farklılıklar olduğu; yaş ve spor türü değişkenlerine göre ise bir farklılık oluşmadığı ancak yaşın ilerledikçe sosyal becerilerinin düşüş eğiliminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Body Sociology; Beden Sosyolojisi