MEDDAHLIKTA, YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ LİSTESİ NE EKLENMESİ GEREKEN BİR İSİM: KADİRLİLİ YUSUF SIRA - Şimşek, Esma (My University, 2015)
ÖZ Hikâyecilik geleneği, eskisi kadar canlı olmasa da Çukurova yöresinde hâlâ yaşatılmaktadır. Bu geleneği yaşatanlardan biri de Osmaniyenin Kadirli ilçesine bağlı Bekereci köyünde yaşayan Yusuf Sıradır. Çevresinde Âşık Yusuf olarak tanınan Yusuf Sıra, çeşitli yönleriyle meddahlık geleneğini yaşatan usta bir anlatıcıdır. Taklit ve hayal gücünü, nüktedanlığı ile birleştirerek çok güzel hikâyeler anlatan Yusuf Sıra, Köroğlu hikâyelerinin yanı sıra Güzel Ahmet ve Esma Han hikâyelerini de, çocuk- luğunda evlerine gelen âşıklardan öğrenmiş ve bugün en güzel şekliyle anlatmaktadır. Ayrıca kısa, hikâyeli türkülerden de bazılarını (Bey Kızı ile Hüseyin, Çöllo, Karacaoğlan ve Hacı) bilmektedir. Sıra, bunların dışında, köy seyirlik oyunlarından Göde , Deve , Kocakarı , Sinsin ve Serçe oyunlarını canlandırmakta, düğünlerde Abdal Ağa lığı yapmakta, oyunlarda halayların başını çekmektedir. Ço- banlık yaparken kaval çalmayı öğrenen Yusuf Sıra, sipsi de çalabilmektedir. Aynı zamanda iyi bir fıkra anlatıcısı olan Sıranın şairliği de vardır. Birçok açıdan meddah lık vasıflarına sahip olan Yusuf Sıra, hakkında yapılan iki lisans tezi, iki bildiri ve dört makale ile kendisini bilim dünyasına tanıtmış bir sanatçıdır. O, yukarıda saydığımız özellikleriyle; UNESCOnun, Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi ne eklenmesi gereken isimlerdendir. Yazımızda, Yusuf Sıranın hikâyeciliği diğer bir ifadeyle meddahlık yönü çeşitli açılardan değerlendirilerek Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi ne eklenmesinin gerekçeleri anlatılacaktır. Anahtar Kelimeler
Keywords: Folklor