Pan-immün inflamasyon indeksinin fibromiyalji ve spondiloartrit hastalarında incelenmesi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi - Kılınç, Mehmet Emin (Fırat Üniveristesi, 2026)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik ağrı ile seyreden Fibromiyalji Sendromu (FMS) ve kronik inflamatuar bir hastalık olan Spondiloartrit (SpA) tanılı hastalarda, yeni bir sistemik inflamasyon belirteci olan Pan-İmmün İnflamasyon Değerini (PIV) incelemek, bu değerleri sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak hem hastalıkla hem de hastalık aktivitesi ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve karşılaştırmalı tipteki bu çalışmaya, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran, ACR 2016 kriterlerine göre FMS tanısı almış 30 hasta, 2009 ASAS kriterlerine göre SpA olarak değerlendirilen 30 hasta ve benzer demografik özelliklere sahip 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri kaydedildi. Tam kan sayımı parametrelerinden PIV [(Nötrofil × Trombosit × Monosit) / Lenfosit] hesaplandı. FMS grubunda hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Vizüel Analog Skala (VAS) ile; SpA grubunda ise Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI) ve VAS ile değerlendirildi. Bulgular: FMS ve SpA gruplarının ortanca PIV değerleri, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0,05). Korelasyon analizlerinde; FMS grubunda PIV ile FIQ, YŞÖ, PUKİ ve VAS skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken, SpA grubunda da benzer şekilde PIV ile BASDAI ve VAS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmedi (p>0,05). Ayrıca SpA grubunda kullanılan tedavi yöntemlerinin (NSAİİ, DMARD, Biyolojik ajan) PIV düzeyleri üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda PIV düzeylerinin, kronik inflamatuar karakterdeki SpA'nın yanı sıra FMS hastalarında da sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Bu durum FMS etiyopatogenezinde sistemik inflamatuar bir yanıtın da payı olabileceği görüşünü desteklemektedir. Ancak PIV değerinin hastalık aktivite skorlarıyla korelasyon göstermemesi, hastaların subjektif semptom bildirimlerinin sistemik inflamasyon düzeyinden bağımsız olabileceğini veya sistemik inflamasyonu tam yansıtmadığını düşündürmektedir. PIV, bu hasta gruplarında inflamasyonun varlığını göstermede yardımcı, ucuz, hızlı ve kolay ulaşılabilir bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.

Aim: The aim of this study is to investigate the Pan-Immune Inflammation Value (PIV), a novel systemic inflammation marker, in patients diagnosed with Fibromyalgia Syndrome (FMS), characterized by chronic pain, and Spondyloarthritis (SpA), a chronic inflammatory disease, and to evaluate its relationship with both the disease and disease activity by comparing these values with healthy controls. Materials and Methods: In this cross-sectional and comparative study, 30 patients diagnosed with FMS according to ACR 2016 criteria, 30 patients evaluated as SpA according to 2009 ASAS criteria, and 30 healthy volunteers with similar demographic characteristics who presented to the Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinics of Fırat University Faculty of Medicine were included. Demographic data of the participants were recorded. PIV [(Neutrophil × Platelet × Monocyte) / Lymphocyte] was calculated using complete blood count parameters. In the FMS group, disease severity and quality of life were evaluated using the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), Fatigue Severity Scale (FSS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Visual Analog Scale (VAS); whereas the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) and VAS were utilized in the SpA group. Results: Median PIV values of the FMS and SpA groups were found to be statistically significantly higher than the healthy control group (p<0.05). No statistically significant difference was found between the FMS and SpA groups in terms of PIV values. In correlation analyses, no significant relationship was detected between PIV and FIQ, FSS, PSQI, and VAS scores in the FMS group; similarly, no statistically significant correlation was observed between PIV and BASDAI and VAS scores in the SpA group (p>0.05). Furthermore, it was determined that the treatment methods used in the SpA group (NSAIDs, DMARDs, Biological agents) did not create a significant difference in PIV levels. Conclusion: In our study, PIV levels were found to be significantly higher in patients with FMS, as well as in those with SpA—which has a chronic inflammatory character compared to healthy controls. This supports the hypothesis that a systemic inflammatory response may play a role in the etiopathogenesis of FMS. However, the lack of correlation between PIV values and disease activity scores suggests that patients' subjective symptom reports might be independent of systemic inflammation levels or that these measures do not fully reflect systemic inflammation. PIV can be utilized as a helpful, inexpensive, rapid, and easily accessible biomarker to demonstrate the presence of inflammation in these patient groups
Investigation of the pan-immune inflammation index in patients with fibromyalgia and spondyloarthritis and its relationship with disease activity
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon