Kadirli ilçesi'nde yaylacılık faaliyetleri - Karagel, Üçeçam.döndü; Karagel, Hulusi (My University, 2010)
Kadirli ilçesinde ova ile dağlık alanlar arasında görülen sıcaklık farklılıkları doğal, beşeri ve ekonomik çevre özellikleri üzerinde önemli etkiler yapmıştır ve özellikle de \"yayla\" fonksiyonlu geçici yerleşmelerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kadirli ilçesinde 27 tane yayla yerleşmesi bulunmaktadır. Bu yerleşmelerin hemen tamamı (500 m yükseltideki Akarca yaylası hariç) araştırma sahasının kuzeyindeki dağlık alanlarda yer almaktadır ve yükseltileri 1000 metrenin üzerinde olan yerleşme yerleridir. Kadirli ilçesinde yaylacılık faaliyetleri eskiden günümüze doğru azalmaksızın devam eden bir aktivite durumundadır. Ova tabanında yer alan köylerde (yaklaşık 150 m izohipsi altında kalan köyler) yazın bunaltıcı sıcakların insan sağlığına olan zararlı etkileri, insanların mevsimlik göç hareketine katılmalarını adeta zorlayan en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Önceleri hayvancılık ve tarım amaçlı kullanılan bu yaylalar fonksiyonel değişimle bugün tamamen sayfiye amaçlı kullanılmaktadır.
Keywords: Coğrafya