VIRTUAL REALITY AS A TOOL FOR ELECTRICAL MACHINES ASSEMBLING AND TESTING - MOHAMMED, SALIM MAHDI MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2021)
Akademisyenler, düzenli olarak bugün endüstride mevcut olan ekipman kıtlığı ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca, birçok öğrenci mekanik ve elektrik mühendisliği ile ilgili soyut kavramları ve karmaşık fikirleri zorlayıcı bulduklarından, genellikle bu alanlarla bağlantılı konuları anlamakta zorlanırlar. Büyüme, sağlık, askeriye ve okul eğitimi gibi çeşitli ortamlarda sanal gerçekliğin kapasitesini gösteren birkaç çalışma olsa da, sanal gerçeklik(virtual reality) bu alanlarda henüz etkin bir şekilde uygulanmadı. Çok yakın bir gelecekte hepimiz, algı duyumuzu ve dolayısıyla genel yaşam kalitemizi iyileştirmek için Sanal Gerçeklik (AR) teknolojisini kullanıyor olacağız. Sanal gerçeklik(virtual reality) sayesinde okullaşma, bakım, inşaat ve keşif gibi alanları destekleyebileceğiz. Bu çalışma, gerçek dünyada elektrik mühendisliği öğrencilerini eğitmek için etkileşimli eğitim araçlarının nasıl kullanıldığını araştırıyor. Özgün cihazların 3D modelleri, onlarla iletişim kurabilen ve onları kontrol edebilen son kullanıcılara sunulur ve erişilebilir. Gerçek bir bilgisayarla çalışırken, kullanıcılar makineleri monte etme ve sökme, aşırı koşullar altında test etme ve aralarındaki yapısal farklılıkları karşılaştırma olanağına sahiptir. 3D cihazlar tam olarak çalışır durumdayken kullanıcılar, tedarik koşullarının işletme üzerindeki etkisini her açıdan analiz edebilir. Kullanıcılar, cihazlar arasındaki yapısal farklılıkları karşılaştırma, makineleri monte etme ve sökme ve gerçek bir cihazla çalışırken mümkün olmayan zorlu koşullarda test etme imkanına sahiptir.

Academics, on a regular basis, confront equipment shortages that are present in the industry today. Furthermore, since many students find the abstract concepts and complicated ideas about mechanical and electrical engineering challenging, they often struggle with understanding topics linked to those fields. While several studies have demonstrated the capability of virtual reality in various settings, such as growth, healthcare, the military, and school education, virtual reality has yet to be implemented effectively in those arenas. In the very near future, we will all be using Virtual Reality (AR) technology to improve our sense of perception and therefore our overall quality of life. Thanks to virtual reality, we will be able to support areas such as schooling, upkeep, construction, and reconnaissance. This study explores how interactive training tools are being used to educate electrical engineering students in the real world. 3D models of authentic devices are exposed and accessible to end-users who can communicate with and control them. When operating with a real computer, the users have the possibility to assemble and disassemble the machines, test them under extreme conditions, and compare structural variations between them. With 3D devices fully operational, users can analyze the effect of supply conditions on the business from any aspect. The users have a possibility to compare structural differences between devices, assemble and disassemble the machines and test them under extreme conditions, all of which would not be possible while working with a real device.
Elektrik makinalarının montajı ve testi için bir araç olarak sanal gerçeklik
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol