İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE TÜRKÜLERLE DEĞER KAZANIMI (KÜTAHYA TÜRKÜLERİ ÖZELİNDE) - GÜLMEZ, NUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Sözlü ve yazılı edebiyatımızın en önemli türlerinden biri de türkülerdir. Anadolu insanı, asırlardır sevincini, üzüntüsünü, derdini, öfkesini, hasretini türkülerle anlatmış ve anlatmaya da devam etmektedir. Böylece türküler, içinde barındırdığı değerleri ve kültürel ögeleri nesilden nesile taşıyarak kültür aktarımı sağlamaktadır. Bu kültür aktarımını zengin bir kültürel mirastan beslenen Kütahya türkülerinde de görmek mümkündür. İnsanı insan yapan en önemli unsurların başında hiç şüphesiz değerler gelir. Değerler sayesinde merhametli, yardımsever, hoşgörülü bireyler yetişir. Değerler sadece bireyin değil toplumun da gelişimini olumlu yönde etkiler. Bu sebeple daha sağlıklı nesillerin ve toplumların yetişmesi için değerler eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitimin duyuşsal boyutu içerisinde yer alan değerlerin kazandırılmasında ve somutlaştırılmasında farklı yöntem ve tekniklerin kullanılması önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmamızda İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nde türkülerin kullanılmasının hem kültür aktarımı sağlaması hem de değer kazanımını kolaylaştırması açısından önemi gösterilmeye çalışılmıştır.

One of the most important products of our written and spoken literature is "folk songs". Anatolian people have been expressing their joy, sorrow, nuisance, anger, longing through these folk songs for centuries and they still use it for the same purposes. By this way, folk songs provide cultural transmission by transmitting values and cultural elements from generation to generation. This cultural transmission can be seen in folk songs of Kütahya which is fed from a rich, cultural inheritance. Values, without doubt, are one of the main factors what makes a human, human. Compassionate, helpful and tolerant people are raised by means of values. Values not only effect individuals' development, but also effect the progress of the society in a good way. Therefore, education of values is needed in order to raise healthier generations and societies. It is important to use different methods and techniques to gain and embody the values included in the affective dimension of education. For this reason, in our study, the importance of using folk songs in the Religious Culture and Ethical Knowledge Lesson in terms of both providing cultural transfer and facilitating the acquisition of value has been tried to be shown.
Value acquisition with folk songs in Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge Lesson (Special for Kütahya folk songs)
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim; Müzik