VAKIF VE VAKIF ESERLERiNiN RESTORASYONU - Arslan, Celil (Fırat University, 1997)
Vakıf; (çoğulu: Evkaf) Toplumun yaranna kişilerin servetlerini bağışlamalan ve bu amaçla bazı kurumlar meydana getirilmeleriyle oluşan hukuki sistemin adıdır. Bir malın şahsın mülkünden çıkartılarak belirli şartlada hayri, dini, sosyal ve insani bir amaca sürekli olarak tahsis edilmesidir. Vakıf kelimesi, Arapça'da "durdurmak", "alıkoymak" manasma olup, ıstılah olarak VIII. asır ortalanndan XIX. asır sonlarına kadarki devrede islam ülkelerinin içtimai ve iktisadi hayatmda ehemmiyetli bir rol oynayan "dini-ictimai" bir müessesenin adıdır. Vakfin ilk hukuki tariflerine fıloh kitabiarında rastlanır. Ancak, değişik mezhebierin ve hatta ayın mezhebe ba~ı fakibierin vakıf hakkındaki tarifleri birbirinden farldıdır
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları