2000 SONRASI TÜRK SİNEMASINDA TAŞRANIN YENİDEN İNŞASI: POSTMODERN BİR TAŞRALI KARAKTER OLARAK RECEP İVEDİK - YILMAZ, MAHMUT İLKAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Modernliğin eleştirisi üzerine konumlanan postmodern düşünce modernizme bir başkaldırı olarak düşünülmektedir. Postmodern düşünce modernliği temsil eden olguları reddetmekte modernliğin dışladığı olguları ise geri çağırmaktadır. Postmodern kültür modernliğin belirlediği kentli ve rasyonel bireyin ve pozitivist bilimsel bilginin reddini savunmaktadır. Postmodernite bu anlamda modern kent kültürünü eleştirirken modernliğin dışında kalan taşrayı öne çıkarmaktadır. Bu çerçevede Türk sinemasında sürekli olarak işlenen taşra olgusu bazı değişimlerle beraber 2000 sonrasında yeniden ortaya çıkmıştır. Söz konusu bu durum postmodern kültür ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Türk sinemasının 2000 sonrasında en fazla izlenme oranına sahip Recep İvedik film serisi taşra-kent karşıtlığı ve postmodern kültür ile ilişkili gözükmektedir. Bu tez çalışması ile Recep İvedik film serisinin postmodern kavramlar ile çözümlenmesi amaçlanmaktadır.

Postmodern thought based on the critique of modernity is thought to be a rebellion against modernism. Postmodern thought rejects phenomena representing modernity and recalls the phenomena excluded by modernity. Postmodern culture defends the rejection of urban and rational individual and positivist scientific knowledge as determined by modernity. In this sense, postmodernity criticizes modern urban culture and emphasizes the countryside outside modernity. In this context, the provincial phenomenon which has been continuously processed in Turkish cinema has re-emerged after 2000 with some changes. Recep İvedik film series, which has the highest watching ratio of Turkish cinema after 2000, seems to be related to provincial-urban antagonism and postmodern culture. The aim of this thesis is to analyze Recep İvedik film series with postmodern theories.
Reconstruction of province after 2000 in Turkish cinema: As a postmodern countryman Recep İvedik
Keywords: İletişim Bilimleri; Radyo-Televizyon; Sahne ve Görüntü Sanatları