Besi danalarında pnömonilerin patolojik ve bakteriyolojik incelenmesi - Yaman, İhsan; Gülcü, Hasan Basri (My University, 2002)
Bu çalışmada, Aralık 2001-Şubat 2002 tarihleri arasında, Elazığ Günet mezbahasında kesilen, değişik ırklardan toplam 1216 adet besi danasının (6-24 aylık) akciğerleri makroskobik olarak pnömoni yönünden incelendi, incelenen bu akciğerlerden 149 adedinde (%12.25) pnömoni saptandı. Mikroskobik incelemeler sonucunda bu pnömoniler intersitisyel pnömoni (%36.24), kataral-purulent bronkopnömoni (%27.52), fibrinli bronkopnömoni (%16.11), apseli-nekrotik bronkopnömoni (%8.72) ve verminöz pnömoni (%11.41) şeklinde 5 grupta sınıflandırıldı. Bakteriyolojik olarak yapılan incelemelerde pnömoni saptanan akciğerlerin 101 adedinde (%67.79) herhangi bir etken izole edilemezken, 48 adedinde (%32.21) ise tek veya miks olarak bakteri izolasyonu yapıldı. Yapılan bu etken izolasyonları sonucunda S. aureus'un (%14.76) ilk sırayı aldığı, bunu Corynebacterium spp.'nin (%7.38) izlediği tespit edildi.
Keywords: Zatürre; histopatoloji; patoloji; Staphylococcus; bakteriyoloji; Corynebacterium; besi sığırı