CLOUD COMPUTI?NG CHALLENGES AND ITS EFFECTS ON ENTERPRI?SES WI?TH REGARD TO SECURI?TY AND COST - ABDLRAZAQ, AHMED ABDULFATAH (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bulut bilişim teknolojisi, yıllar içinde iş teknolojisi alanında çok büyük önem kazanmıştır. Şirket içi bilgi işlem kaynakları yerine, bulut bilişimden yararlanmaları için işletmelere birçok hizmet, özellik ve avantaj sunulmuştur. Ancak, işletmelerin bulut bilişimi benimsemelerini etkileyen birçok zorluk bulunmaktadır. Yine de, bazı işletmelerin bulut hizmetlerinin nasıl uygulanacağı ve bu yeni teknolojilerin kullanılmasıyla ilgili hala kaygıları bulunmaktadır. İşletmelerin bulut bilişime geçmesi üzerinde doğrudan etkisi olan maliyet avantajları ve güvenlik riskleri en başta gelen kaygılardır. İki tür anket (görüşme-mülakat), soru anketi) gerçekleştirerek ve bilişim teknoloji uzmanlarından veri toplayıp nicel ve nitel yöntemler kullanılarak, işletmeleri etkileyen başlıca güvenlik ve maliyet zorlukları ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, her tür işletmeye uygun en iyi bulut dağıtım ve hizmet sunma modelini analiz etmek için çaba gösterilmiştir. Önceki çalışmalardan farklı olarak, bu araştırmada güvenlik avantajları ve maliyet dezavantajları ortaya konulmuştur. Maliyet avantajı, işletmelerin buluta geçmesine temel nedendir ve güvenlik riski sebebiyle öncelikli sorun kaynağıdır. Ayrıca, ana maliyet riski, fiyatlandırma modeli ve vasıflı bulut bilişim kaynaklarının eksikliğidir. Temel güvenlik avantajı, bulut sağlayıcılarının şirket içi ortamda yararlanılması için, ulaşılamaz bir deneyim gerektiren en iyi güvenlik uygulamalarını sunmasıdır. Bulut dağıtım modeli; maliyet, şirket stratejisi, mevcut zorluklar ve gelecekteki yol haritası gibi çeşitli faktörlere göre seçilir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, genel bulut modeline çok uygundur. Buna karşın büyük kuruluşlar her zaman güvenlik nedeniyle özel bulutu ve bazen işletme tasarrufları, risk dengesinin esnekliği ve kombinasyonu nedeniyle hibrit bulutu tercih ederler. Son olarak, bu araştırma, bulut bilişimle ilgili temel zorlukları, endişeleri, hizmetleri ortaya koymuş ve bulut bilişime geçmeden önce güvenlik ve maliyetle ilgili belirtilen riskleri azaltmak için sorunlara ve önerilere vurgu yapılmıştır

Cloud computing technology has acquired a massive vogue in the business technology area over the years. It has offered many services, features, and benefits to the enterprises to utilize cloud computing instead of on-premise computing resources. However, many challenges affect enterprises to adopt cloud computing. Yet, some enterprises still have issues related to implementing cloud services and using this new technology. The primary concerns are cost advantages and security risks that directly affect enterprises to migrate into cloud computing. Through conducting two types of surveys (interview, questionnaire) and using quantitative and qualitative methods by collecting the data from IT experts, this research has discovered the major security and cost challenges that affect the enterprises. Moreover, an effort has been made to analyze the best cloud deployment and service models that suit all enterprises' types. Different from the previous studies, this research discovered the security advantages and the cost disadvantages. The cost-benefit is the main challenge that leads enterprises to migrate into the cloud, while the security risk is the primary concern. Besides, the main cost risk is the pricing model and the lack of skilled cloud resources. The main security advantage is that cloud providers offer the best security practices that require unattainable experience to be availed on-premise environment. The cloud deployment model is selected based on serval factors such as cost, company strategy, current challenges, and future roadmap. Small and medium enterprises are very suited to the public cloud model. In contrast, large enterprises always favor the private cloud due to security and the hybrid cloud because of the flexibility and combination of operation savings and risk balance. Finally, this research has discovered the main challenges, concerns, services related to cloud computing and highlighted the issues and suggestions to mitigate the indicated risks related to the security and cost before migrating into cloud computing.
Keywords: Mühendislik Bilimleri