Eğitim Örgütlerinde Oluşan Örgütsel Patolojiler ve Patolojilere Karşı Verilen Yönetici Tepkileri - Ozdemır, Tuncay Yavuz; Yıldız, Aslı (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı eğitim örgütlerinde meydana gelen örgütsel işlev bozukluklarına sebep olan örgütsel patolojileri, yönetici algısı ile irdelemek ve oluşan patolojilere karşı gösterilen yönetsel tepkileri betimlemektir. Araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin doğusunda bulunan bir ilde görev yapan 61 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın güvenirliliği, Miles ve Heberman’ın (1994) geliştirdiği fomül kullanılarak ~%92 bulunmuşutr. Elde edilen veriler içerik analizi ile kategorize edilmiş ve yorumlanmıştır. Veriler, sebep olabilecek davranış türleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir. İçe kapanık olma ve fikir paylaşmama davranışları örgütsel sessizlik; değer benimsemem ve karar uymama davranışları örgütsel sapma; alınganlık ve paranoyaklık davranışları örgütsel depresyon ve tükenmişlik davranışı ile örgütsel yabancılaşma şeklinde dört temada gruplandırılmış ve incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin örgütsel patolojiler karşısında verdikleri tepkiler, iletişim kurma, uyarma, yaptırım, paylaşma, uzak durma, tepkisizlik ve destek şeklinde olduğu görülmüştür.
Keywords: Örgütsel yabancılaşma; örgütsel sessizlik; örgütsel sapma; örgütsel patoloji; örgütsel depresyon