MUKAYESELİ HUKUK ÇERÇEVESİNDE SURİYELİ MÜLTECİLERİN HUKUKİ STATÜSÜ - Özdemir, Recep (Fırat University, 2018)
Suriye’de patlak veren savaşla birlikte milyonlarca Suriyeli, Müslüman devletlere ağırlıklı olarak da Türkiye’ye göç etmiş ve savaşın uzaması nedeniyle Suriyeli mültecilerin vatandaşlığa alınması meselesi gündeme gelmiştir. Suriyeli mültecilerin vatandaşlığa alınmasının ekonomik, sosyal ve kültürel etkileri vardır. Bununla birlikte bu konuda öncelikli alınması gereken husus, Suriyeli mültecilerin vatandaşlığının İslâm hukuku ve pozitif hukuk açısından mümkün olup olmamasının irdelenmesidir. Suriyeli mültecilerin vatandaşlık hakları Türkiye’de hali hazırda meri olan yasal düzenlemelere ve İslâm hukukunun bu konudaki hükümlerine bağlıdır. Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğu Müslüman olduğundan onlara karşı sergilenecek yaklaşım tarzı bir açıdan İslamiyet’in konuyla ilgili hükümlerine bağlıdır. Bu çalışmada vatandaşlık hukukuyla ilgili tarihsel süreç, yasal düzenlemeler, İslam’ın ümmet tasavvuru ve İslâm hukukunun konuyla ilgili hükümleri dikkate alınarak Suriyeli mültecilerin vatandaşlık statüsü değerlendirilecektir

With the outbreak of war in Syria, millions of Syrians have emigrated to Muslim states and the issue of accepting Syrian refugees as citizenship is on the agend due long duration of the war. Accepting Syrian refugees as citizens has economic, social and cultural influences. However, the priority for this issue is whether the citizenship of Syrian refugees is possible in terms of Islamic law and positive law. Syrian refugees’ citizenship rights is subject to the provisions of current legislation on this issue in Tukey and on the provisions of Islamic law. The majority of Syrian refugees are Muslims, so accepting Syrian refugees as citizenship or refusing this demand is a religious matter from the point of view. In this study, citizenship rights of Syrian refugees will be discussed taking into account the historical process of citizenship law, legal regulations, the Islamic Ummah conception and provisions of Islamic law
Legal Status Of Syrian Refugees In The Context Of Comparative Law