Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Üniversite Öğrencilerinin Youtube Kullanım Alışkanlıkları - Biçer, Serkan; Şener, Yeşim (My University, 2020)
İletişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte insanoğlununyaşam pratikleri üzerinde önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Ağtoplumu olarak da nitelendirilen bu dönemde dünya nüfusununönemli bir bölümü sosyal ağları kullanmakta ve bireyler; duygu,düşünce, istek ve beklentilerini anında iletebilmektedirler. Bubağlamda, sosyal ağlar; insanoğlunun belirli ihtiyaçlarını gidermesikonusunda önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Buçerçevede, sosyal ağların; bireylerin belirli ihtiyaçlarına cevapvermesi ve bireyleri bir doyuma ulaştırması bakımından kullanımlarve doyumlar yaklaşımıyla ele alınması doğru olacaktır. Buçalışmanın amacı, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamındaüniversite öğrencilerinin YouTube kullanım motivasyonlarını ortayakoymaktır. Zira Türkiye’de en fazla kullanılan sosyal ağın ‘YouTube’olmasından dolayı, bu ortamın kullanımlar ve doyumlar yaklaşımıbağlamında incelenmesi de gerekli görülmüştür. Bu amaçla yapılançalışmada; araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi; örneklemini,640 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Bu amaçla, nicel araştırmayöntemlerinden; genel tarama ve ilişkisel tarama modelinebaşvurulmuş ve hazırlanan veri toplama araçlarıyla verilertoplanmıştır. Verilerin analiz edilmesi sürecinde ise; lisanslı SPSS23. 0 programı kullanılarak 0,05 hata payı göz önünde bulundurulupgerekli istatistiksel işlemler yapılmıştır. Elde edilen bulgularda;sosyal etkileşim, ürün ve içerik tanıma/tanıtma, kaçış, eğitim veeğlence şeklinde beş temel motivasyon ortaya çıkarılmıştır. YouTubekullanım süresi ile kaçış motivasyonu arasında anlamlı bir farkınolduğu tespit edilen önemli bulgular arasındadır. Ayrıca, ortayakonulan beş alt boyut ile cinsiyet arasında anlamlı bir farkın olmadığıgörülmüştür. Bu durum, alt boyutlardaki motivasyonların kadın veerkekler tarafından benzer bir biçimde giderildiğini ortayakoymaktadır.
Keywords: İletişim; Eğitim; Eğitim Araştırmaları