İŞİTME ENGELLİ JUDOCULARDA SEKİZ HAFTALIK DENGE VE KOORDİNASYON ANTRENMANLARININ PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİ - KARAKOÇ, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışma, işitme engelli judocularda 8 haftalık denge ve koordinasyon antrenmanlarının performansa etkisini belirlemek amacıyla yapılan deneysel bir çalışmadır. Araştırma evreni, İşitme Engelli Judo Milli Takımı (10 Erkek, 5 Kız) ve Ali Süzer İşitme Engelliler Spor Kulübü İşitme Engelli Judo Takımı (10 Erkek, 5 Kız) sporcuları olmak üzere toplam 30 kişiden oluşmaktadır.Deney grubu yaş ortalaması 20,27 ± 4,95, kontrol grubunda ise 20,87 ± 7,94 olarak bulunmuştur. Ölçümler ön test ve son test şeklinde elde edilmiştir.İşitme engelli judoculara sağlık kurulu raporu alınarak sporcu lisansı çıkarılmıştır. Etik kurulu izni alınmıştır. Random yöntemi ile seçilen gönüllülerden oluşan deney grubuna haftada 3 gün 90 dakikayı içeren bir judo antrenmanı uygulanmıştır. Bu antrenman başında ısınma hareketleri sonrasında gruplar ayrılarak, deney grubuna 25 dakika süren 10 farklı hareketten oluşan denge ve koordinasyon antrenmanı yaptırılmış, sonrasında judo antrenmanına devam edilmiştir. Kontrol grubuna ise sadece judo antrenmanına devam edilmiştir.Yapılan antrenmanların toplam süreleri deney ve kontrol grubunda aynıdır. İstatistiksel analizler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel sonuçlar %95 güven aralığında ve p<0.05 anlamlılık düzeylerinde değerlendirilmiştir. Grupların ön test ve son test ölçümleri normal ve homojen dağılım göstermesi sebebiyle aralarındaki anlamlılık için Paired Samples T-Testi uygulanmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu arasındaki farklılığın analizi için Independent Samples T-Testi uygulanmıştır. Yapılan denge ve koordinasyon antrenmanlarının sonucunda deney grubunun, bükülü kol asılma, 30 sn. mekik , 30 sn. şınav, pençe kuvveti, bacak kuvveti, vücut yağ yüzdesi (%), maxVO2, dinamik değerlerinden stabilite indeksi , gövde toplam standart sapması , göz açık statik denge değerlerinden ise sağ ayak ortalama öne-arkaya hız değerlerinde anlamlılık bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, düzenli yapılan denge ve koordinasyon antrenmanlarının, işitme engelli judocuların performanslarını artırdığı, statik denge antrenmanlarından ziyade dinamik denge antrenmanlarının performansı daha fazla etkilediği söylenebilir. Anahtar kelimeler: İşitme engelliler, judo, antrenman, denge, koordinasyon, performans.

The research is an experimental study which was determined the impact of 8-week balance and coordination training to the performance of deaf judokas.The sample of research include totally 30 people who are in Deaf Handicapped Judo National Team (10 boys,5 girls) and Ali Süzer Deaf Handicap Sports Club Deaf Handicapped Judo Team (10 boys,5 girls ). The experimental group mean age as 20.27 ± 4.95, also in the control group as 20.87 ± 7.94 were found. Data of subjects were obtained in the pre-test and post-test. Health Board Report was taken and then athlete licence was got for the deaf handicapped judokas. Ethics committee approval was taken. The experimental group which was entirely formed voluntarily and chosen by randomly, a 90-minute Judo training program was applied for 3 days a week. At the beginning of this training, groups seperated after the warm-up, balance and coordination training which was consisted of 10 different exercises and lasted for 25 minutes was applied to the experimental group. Control group also continued only Judo training. The total duration of training is same both the experimental and control groups. In statistical analysis, SPSS 16.0 package program was used. Statistical results were evaluated at the 95% confidence interval and p <0.05 significance levels. For significance Paired Samples T-Test was applied because groups' pre-test and post-test measurements showed a normal and homogeneous distribution. In the result of the study 8-week balance and coordination trainings, experimental group's flexed arm suspension, 30 seconds sit-ups, 30 seconds push-ups, grip strength, leg strength, body fat percentage (%), maxVO2, from dynamic values stability index , total body standard deviation , open eye, from static balance values; right foot average and front-to-back speed values were found significantly (p<0.05). So it can be said that regular balance and coordination training improves the performance of deaf handicapped judokas, and dynamic stability trainings affect the performance more than static balance trainings. Key Words: Deaf handicapped, judo, training, balance, coordination, performance.
The impact of 8-week balance and coordination training to the performance of deaf judokas
Keywords: Spor