KÜLTÜREL ZEKÂ, ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Yetiş, Emirhan; Çavuş, Mustafa Fedai (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de lisans ve lisansüstü eğitim gören yabancı uyruklu ve Türk vatandaşı öğrencilerin kültürel zekâ, algılanan sosyal destek ve girişimcilik eğilimleri açısından cinsiyet, üniversite, gelir kaynağı ve sergilenen tutum gibi değişkenlere göre anlamlı farklar gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırma, 2021/2022 eğitim-öğretim döneminde Atatürk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi'nde öğrenim gören 408 yabancı uyruklu ve 877 Türk vatandaşı öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket yöntemiyle elde edilen veriler, kültürel zekâ, sosyal destek ve girişimcilik eğilimlerine ilişkin algıları ölçmek için kullanılmıştır. Bulgular, yabancı uyruklu öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin Türk vatandaşı öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yabancı uyruklu öğrenciler arasında gelir kaynağına göre üstbilişsel kültürel zekâ düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Türk vatandaşı öğrenciler ise kültürel zekâ ve sosyal destek algılarında daha yüksek puanlar almışlardır. Cinsiyet ve gelir kaynağı gibi demografik değişkenler de sosyal destek ve girişimcilik eğilimlerinde farklılıklar yaratmıştır. Bu bulgular, eğitim ve destek programlarının kültürel ve bireysel farklılıkları dikkate alarak tasarlanmasının önemini vurgulamaktadır.
Keywords: Algılanan Sosyal Destek; Girişimcilik Eğilimi; Yabancı Uyruklu Öğrenciler; Kültürel Zekâ; Türk Vatandaşı Öğrenciler