SEREBRAL GLİOMALARIN EVRELENDİRİLMESİNDE; DİFÜZYON MR, PERFÜZYON MR VE MR SPEKTROSKOPİ BULGULARI İLE HİSTOPATOLOJİK BULGULARIN KARŞILAŞTIRILMASI - GÜL, YELİZ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmanın amacı Difüzyon MR, Perfüzyon MR ve MR spektroskopi tekniklerikullanarak gliomaların evrelendirilmesi ile histopatolojik evrelemeyi karşılaştırarak;serebral gliomaların evrelendirilmesinde noninvaziv bir yaklaşım olan Fonksiyonel MRtekniklerinin yararını araştırmaktır.Operasyon ya da stereotaktik biyopsi ile glial tümör tanısı alan 20 hasta (4 evre 2, 5evre 3 ve 11 evre 4) çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar girişimsel işlem öncesindekonvansiyonel MR, difüzyon MR, MR spektroskopi ve perfüzyon MR görüntüleme iledeğerlendirildi.Konvansiyonel MR da kitle etkisi, ödem, kanama, nekroz, kistik alan ve kontrast tutulumudeğerlendirildi. Difüzyon MR ile b1000 mm²/sn değerlerinde görünüşdeki difüzyonkatsayısı (ADC) ölçümleri yapıldı. MR spektroskopide kolin (Cho), N-asetil aspartat(NAA), kreatin (Cr), Cho/Cr, Cho/NAA ve Lipid-Laktat (LL) metabolitleri değerlendirildive dinamik kontrastlı (DSC) MR perfüzyon tekniği ile de relatif serebral kan volümü(rCBV), relatif serebral kan akımı (rCBF) ve ortalama geçiş zamanı (MTT) değerlerihesaplandı.Düşük ve yüksek evre glial tümörler arasında yapılan değerlendirmede; tümöral,peritümöral ödem ve normal parankim ADC (ADCtm, ADCptö ve ADC np) değerleriarasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. TmLL, rCBV ve rCBF değerleriyüksek evre glial tümörlerde düşük evre glial tümörlere göre yüksekti ve istatistikselolarak anlamlı farklılık saptandı. Ancak MTT değerleri arasında anlamlı farklılıksaptanmadı.Difüzyon MR, Proton MRS ve perfüzyon MR; glial tümörlerin evrelendirilmesindefaydalı fonksiyonel MR yöntemleri olup, konvansiyonel MRG'ye göre daha fazla bilgisağlamaktadır. rCBV ölçümleri evrelemeyi değerlendirmede en iyi parametredir. ADC, LL,rCBV ve rCBF'nin kombinasyonu glial tümörleri evrelemede en doğru sonucu verecektir.Anahtar Kelimeler: serebral glial tümörler, evreleme, difüzyon MR, MRspektroskopi, Perfüzyon MR

The aim of this study is to research the usefulness of functional MR techniques,which is a noninvasive approach, in the grading of cerebral gliomas by comparinghistopathologic grading with grading of gliomas using Diffusion MR, Perfusion MR andMR spectroscopy techniques.20 patients who were diagnosed with glial tumor by means of operation orstereotactic biopsy (4 grade 2, 5 grade 3 and 11 grade 4) were included in this study. All thepatients were evaluated by means of conventional MR, diffusion MR, MR spectroscopyand perfusion MR imaging before the interventional procedure.The effect of the mass, edema, bleeding, necrosis, cystic area and contrastenhancement were evaluated by conventional MR. With diffusion MR, Apparent diffusioncoefficient (ADC) measurements were conducted at the values of b1000 mm²/sec. Choline(Cho), N-acetyl aspartate (NAA), Creatine (Cr), Cho/Cr, Cho/NAA and Lipid-Lactat (LL)metabolites were evaluated by MR spectroscopy, and relative cerebral blood volume(rCBV), relative cerebral blood flow (rCBF) and mean transit time (MTT) values werecalculated with dynamic susceptibility contrast enhanced (DSC) MR perfusion technique.At the end of the evaluation between low and high grade glial tumors, nostatistically meaningful difference was observed among tumoural, peritumoural edema andnormal parancima (ADCtm, ADCpte and ADC np) ADC values. Between high and lowgrade glial tumour?s TmLL, rCBV and rCBF values were statistically meaningful differencewhich was increasing at high grade, but no meaningful difference was observed betweenMTT values.Diffusion MR, Proton MR and perfusion MR are useful functional MR methods inthe grading of glial tumors, and they provide more information in comparison toconventional MRG. rCBV measurement is the best parameter for the evaluation of grading.The combination of ADC, LL, rCBV and rCBF will provide the best result in the gradingof glial tumors.Key Words: cerebral glial tumors, grading, diffusion MR, MR spectroscopy,Perfusion MR
Comparison of histopathological finding with diffusion-weighted imaging, perfusion MR and MR spectroscopy in the grading of cerebral gliomas.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp