Primer ketozisli süt ineklerinin tedavisinden önce subkutan insülin uygulamasının kan glikoz düzeyleri üzerine etkileri - İssi, Mustafa; Gül, Yusuf; Kandemir, Fatih Mehmet; Başbuğ, Onur (My University, 2009)
Bu çalışmada, primer ketozisli süt ineklerinde hastalığın tedavisinden önce subkutan insülin uygulamasının kan glikoz düzeyleri üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma materyalini, primer ketozis teşhisi konan toplam 18 baş süt ineğinden 6’sı kontrol grubunu, 12’si ise deney grubunu oluşturmuştur. Her iki gruba da hastalığın geleneksel tedavisi uygulanmıştır. Ancak deney grubundaki hayvanlara bu tedavi şekli uygulanmadan yarım saat önce subkutan insülin tatbik edilmiştir. Kan glikoz seviyeleri O-toluidine yöntemiyle tayin edilmiştir. Ayrıca tüm hayvanların (kontrol ve deney grubu) klinik muayeneleri her kan alınmasından sonra tekrarlanmıştır. İstatistiksel hesaplamalar için “SPSS 13.0 for Windows” (SPSS Chicago, IL, USA) bilgisayar programı kullanılmıştır. Vücut sıcaklığı, kalp ve solunum frekansının grup içi ve gruplar arasındaki farklılığın önemsiz olduğu (p>0.05), rumen hareketi ve kan glikoz düzeylerinin ise grup içi farklılıklarının önemli olduğu (p<0.001), gruplar arası farklılığın önemli olmadığı (p>0.05) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, İV glikoz verilmesinden önce insülin uygulamasının ketotik sığırlarda bile glikoz düzeyini hafif derecede de olsa düşürdüğü için İV glikoz tedavisinden önce insülin enjeksiyonuna gerek olmadığı, muhtemelen ketoziste oluşan karaciğer yağlanmasına karşı antilipoliktik ve antiketojenik etkisinden yararlanmak için daha sonra uygulanmasının yararlı olabileceği kanısındayız.
Keywords: Insülin; kan şekeri; süt ineği; ketozis; metabolik bozukluklar; derialtı enjeksiyon