INVESTIGATION OF HEAT TREATMENT EFFECT ON PHYSICAL PROPERTIES OF CU-AL-NI-NB QUATERNARY SHAPE MEMORY ALLOYS - ROGHZAI, BAHAR ALI M.FARAJ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Endüstri ve diğer alanlar çalışmalarında genel olarak kullanılan önemli uygulamalardan biri ısıl işlemdir. Yaşlandırma zaman ya da sıcaklığa bağlı olabilen bir çeşit ısıl işlemdir. Bu çalışmada, Bu çalışmada, dörtlü Cu-Al-Ni-Nb şekil hatırlamalı alaşım üretilmiş ve 1073 K de 1, 2, 3, 6, 12 ve 24 saat bekletilmiştir. Ani soğutulan ve ısıl işlem yapan alaşımlar incelenmiştir. Alaşımlar yüksek sıcaklık şekil hatırlama karakteristiği göstermiştir ve yaşlandırma alaşımın dönüşüm sıcaklığını arttırmıştır. Buna ek olarak, alaşım 1073 K de 24 saat yaşlandırma sonrasında şekil hatırlama özelliğini kaybetmiştir. Ayrıca, diğer termodinamik parametreler yaşlandırma zamanın artmasından etkilenmiştir.3saat yaşlandırılan numunenin martensit faz dönüşümü için minimum entalpiye sahip olduğu bulunmuştur. Diğer taraftan, Diğer taraftan kompozisyonun haritalama analizi; bakır ve Niobium alaşım içinde çözülmemiş, nikel homojen olarak dağılmıştır ve düşük konsantrasyonda alüminyum elementi Nb zengin faz ile kıyaslanırsa, matriks içinde çözülmüştür.

One of the important treatments that generally are using in industry and other fields of studies is heat treatment. Aging is a type of heat treatment that can be accomplished either with time dependence or temperature dependence. In this study, quaternary Cu-Al-Ni-Nb shape memory alloy was produced and for 1, 2, 3, 6, 12, and 24 hours it was kept at 1073K. The as-quenched and heat-treated alloys were investigated. The alloys were showed high-temperature shape memory characteristics and the aging increased its martensitic phase transformation temperatures. Additionally, the alloy lost its shape memory properties for 24 hours aged at 1073K. Furthermore, other thermodynamics parameters were affected through an increasing time of aging. It was found that 3 hours aged sample has minimum enthalpy change for martensite phase transformation. On the other hand, map analysis of the composition illustrated that copper and niobium did not dissolve to each other, nickel was homogeneously distributed, and a low concentration of aluminum dissolved in the Nb-rich phase compared to the matrix.
Cu-al-ni-nb dörtlü şekil hatırlamalı alaşımların fiziksel özellikleri üzerine ısıl işlem etkisinin incelenmesi
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği