İnsan Hareketleri Tabanlı Gerçek Rasgele Sayı Üretimi - Genç, Yeliz Bekiroğlu; Tuncer, Seda Arslan (My University, 2019)
Gerçek rasgele sayı üreteci (GRSÜ) ile rasgele sayı üretmek için deterministik olmayan bir gürültü kaynağındanyararlanılır. Rasgelelik derecesinin daha yüksek olması nedeniyle GRSÜ, Sözde rasgele sayı üreticisinden dahagüvenli sayı üretir. Bu makalede, insan hareketleri ile rasgele sayı üreten bir GRSÜ öneriyoruz. Önerilen GRSÜ,hemen hemen tüm insanların kullandığı mobil telefonlardaki ivme ve GPS sensörlerini kullanmaktadır. İlk olarak,mobil telefonu taşıyan kişinin 3-D ortamdaki hareketleri sonucunda ivme ve konum değişimleri android tabanlıbir mobil cihazdan örneklenerek elde edilmiştir. Daha sonra, elde edilen bu işaretler, normalizasyon işlemiuygulanarak ham sayı dizilerine dönüştürülmüştür. Son olarak, sayı dizilerinin istatistiksel özellikleriniiyileştirmek için XOR son işlemi uygulanmış ve rasgele sayı üretimi gerçekleştirilmiştir. Kişi yürürken, koşarkenve stabil konumda iken sensörlerden elde edilen toplamda 15 veri seti oluşturulmuştur. Sayıların istatistikselözellikleri NIST test süiti, Skala İndeks ve otokorelasyon ile incelenmiştir. Önerilen GRSÜ, cep telefonu platformuiçin uygun, evrensel ve düşük maliyetli olup kişiye özgü rasgele sayı üretmektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka