6-7 YAŞ GURUBU ERKEK ÇOCUKLARDA 12 HAFTALIK TEMEL CİMNASTİK EĞİTİMİNİN FİZİKSEL UYGUNLUKLARI ÜZERİNE ETKİSİ - KARATAŞ, METEHAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Cimnastik, çocukların gelişimi için oldukça önemli olan geniş bir lokomotor hareket, denge ve vücut kontrol hareketleri gerektirir. Bu çalışmada 6-7 yaş gurubu erkek çocuklarda 12 haftalık temel cimnastik eğitiminin fiziksel uygunlukları üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın alt problemlerini test etmek için öntest-sontest model deseni kullanılmış ve random yoluyla çalışma grubu belirlenmiştir. Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tesislerinde cimnastiğe yeni başlayan 6-7 yaş gurubundaki toplam 30 erkek çocuk çalışma grubumuzu oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından haftada 3 gün olmak üzere 12 hafta boyunca temel cimnastik eğitimi ve cimnastik temel hareketlerine yönelik 30 dakikalık ısınma programı uygulanmıştır. Çalışmada; cimnastikçilerin bazı fiziksel parametreleri (yaş, spor yaşı, vücut kitle indeksi (VKİ), boy ve kilo), performans özellikleri ve grupların kaydedilen değerleri arasında anlamlı farklılıklar araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS 17.0 (Statistical Package for the Social Science) istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arasında ilişkiyi belirlemek için eşleştirilmiş t testi ve ilişkisiz örneklem için bağımsız t testi kullanılmıştır. Ayrıca aritmetik ortalama, frekans ve yüzde kullanılmış, anlamlılık düzeyi ise 0.05 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak deney grubu ilk ve son ölçümler arasındaki anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Deney grubunda branşa yönelik ısınma evresinin her antrenmanda yapılması ile birlikte özellikle cimnastik sporunda antrenman süresi ve hareket sayısının fazlalığının da etkisiyle birlikte branşa yönelik ısınma evresinin sporcunun performansını olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Fiziksel Uygunluk, Cimnastik, Isınma.

Gymnastics requires a great range of locomotive, stability and body control movements which are highly important for the development of children. In this study, it was aimed the effect of 12-week basic gymnastic training on physical fitness in 6 to 7 year-old boys. Pre-test and post-test with controlled group were used to test the sub-problems of the study and experimental group was determined by randomly. 30 boys in 6-7 year-old participated to the study as an experimental group, which has just begun to be gymnastic in Malatya Youth Services and Sports Provincial Directorate. The researcher applied a 30-minute warm-up program based on gymnastic basic movements as well as gymnastics training for 12 weeks, 3 days in a week. In the study; we investigated that significant differences between some physical parameters (age, sports age, Body Mass Index (BMI), height and weight), performance characteristics and recorded values of groups The data are evaluated by using the SPSS 17.0 (Statistical Package for the Social Science) statistical program. Paired Sample t Test and Independent Samples t Test were used to determine the relationship between groups. In addition, arithmetic mean, significance and percentage were used and significance level was determined as 0.05. As a result, there has been a significant differences between pre and post measurements in the experimental group. It has been a factor affecting especially in the gymnastics that the athlete's performance positively in the experimental group, the warm-up phase in each training session, together with the number of training duration and the number of movements. Key Words: Child, Physical Fitness, Gymnastics, Warm-up
Effect of 12-week basic gymnastic training on physical fitness in 6 to 7 year-old boys
Keywords: Spor